Περίπου 100 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι έχουν καταλάβει το ιστορικό κτήριο, από το βράδυ της Τετάρτης (6/12) ζητώντας την παραίτηση του διευθυντή, Ματιάς Βισερά, ο οποίος κατηγορείται για υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας.

«Η κατάληψη ψηφίστηκε χθες δια ανάτασης των χεριών κατά τη διάρκεια μιας γενικής συνέλευσης που συγκέντρωσε μεταξύ 250 και 300 φοιτητές», έπειτα από κάλεσμα των φοιτητικών ενώσεων, δήλωσε η Ινές Φοντενέλ της Φοιτητικής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρωί της Πέμπτης (7/12) το κτήριο βρισκόταν ακόμη υπό κατάληψη από περίπου 100 φοιτητές, σύμφωνα με την ίδια.

Η εισαγγελία του Παρισιού διέταξε προανάκριση.

Περίπου 50 φοιτητές έχουν ήδη αποκλείσει την είσοδο στο ιστορικό κτήριο Sciences Po Paris.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση των φοιτητών, «η συνεχιζόμενη παρουσία του στην κορυφή του ιδρύματός μας συνιστά προσβολή για όλα τα θύματα της έμφυλης και σεξουαλικής βίας».

Στη Sciences Po Paris φοιτούν περίπου 15.000 φοιτητές, οι μισοί από τους οποίους είναι ξένοι και το 25% υπότροφοι.

Παρότι συχνά παρουσιάζεται ως το εργοστάσιο της γαλλικής ελίτ, το πανεπιστήμιο Sciences Po Paris έχει καταγράψει σκάνδαλα, που αφορούν τους επικεφαλής του για περίπου δέκα χρόνια, χωρίς προς το παρόν να έχει αλλοιωθεί το ακαδημαϊκό κύρος του.

Ο Ματιάς Βισερά ανέλαβε επικεφαλής του Sciences Po Paris τον Νοέμβριο του 2021 παραλαμβάνοντας από τον Φρεντερίκ Μιόν, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους επειδή απέκρυψε υποψίες αιμομιξίας που αφορούσαν τον διάσημο αναλυτή, συνταγματολόγο και πρώην ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Ντιαμέλ.

Ο Ντιαμέλ ήταν τότε πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτικών Επιστημών (FNSP) που εποπτεύει το Sciences Po Paris.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης