Τέσσερις πολίτες βοηθητικοί του στρατού και αστυνομικός σκοτώθηκαν προχθές Παρασκευή σε επίθεση στο κεντρικό – βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο χθες Σάββατο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως «πάνω από 65 τρομοκράτες» σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις οι οποίες διεξήχθησαν τον Αύγουστο στο δυτικό τμήμα της αφρικανικής χώρας.

Έπειτα από «επίθεση που διαπράχθηκε την Παρασκευή εναντίον θέσης των VDP» (σ.σ. Volontaires pour la défense de la patrie, «Εθελοντές για την υπεράσπιση της πατρίδας», παραστρατιωτικοί βοηθητικοί των ένοπλων δυνάμεων) «στα περίχωρα της Σιλμιουγκού» (κεντρικά-βόρεια), αναπτύχθηκαν μονάδες της αστυνομίας «ως ενισχύσεις», ανέφερε το επιτελείο σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένας αστυνομικός και τέσσερις VDP δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μαχών», συνεχίζει το κείμενο και προσθέτει πως «οι δράστες της επίθεσης αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, λόγω της ισχύος πυρός των μονάδων, οι οποίες κατάφεραν να εξουδετερώσουν περίπου δέκα τρομοκράτες».

Παράλληλα, ο στρατός ανέφερε σε χωριστή ανακοίνωσή του πως «διάφορες» επιχειρήσεις από την 7η Αυγούστου ως την 1η Σεπτεμβρίου είχαν αποτέλεσμα να «εξουδετερωθούν» (σ.σ. να σκοτωθούν) «πάνω από 65 τρομοκράτες».

«Πολύ μεγάλες ποσότητες οπλισμού, πυρομαχικών, τροφίμων, τροχοφόρων και μέσων επικοινωνίας κατασχέθηκαν από τις μονάδες στις βάσεις των τρομοκρατών οι οποίες καταστράφηκαν», προστίθεται στο κείμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γενικό επιτελείο διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις αυτές επέτρεψαν να γυρίσουν στα σπίτια τους πληθυσμοί σε ορισμένες κοινότητες και να αποκατασταθούν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών.

Από το 2015, η Μπουρκίνα Φάσο έχει βρεθεί αντιμέτωπη με συνεχείς επιθέσεις, αποδιδόμενες σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, που ορκίζονται πίστη είτε στην αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος.

Έκτοτε, η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 16.000 πολίτες και στρατιωτικούς, σύμφωνα με τους αριθμούς της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, εξ αυτών 5.000 μόνο μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Η βία εξάλλου προκάλεσε τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό δύο και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας.

Την 30ή Σεπτεμβρίου θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από το στρατιωτικό πραξικόπημα που έφερε στην εξουσία στην Ουαγκαντούγκου τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ, στη θέση του αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Νταμιμπά, του επικεφαλής του πρώτου πραξικοπήματος πέρυσι στην Μπουρκίνα Φάσο, που ανέτρεψε τον πρόεδρο Ροκ Καμπορέ μερικούς μήνες νωρίτερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης