Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400, που προβλέπονταν στο αμυντικό νομοσχέδιο δαπανών, ύψους 740 δισ. δολαρίων το οποίο υπερψηφίστηκε με 335 ψήφους υπέρ και 78 κατά.

Η συντριπτική πλειοψηφία με βάση την οποία εγκρίθηκε το αμυντικό νομοσχέδιο που αναμένεται να εγκριθεί και στη Γερουσία και να τεθεί σε ισχύ, καθιστά ανίσχυρο ένα ενδεχόμενο βέτο από τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, διότι περιέχει ορισμένες διατάξεις για τις οποίες έχει εκφράσει την αντίθεσή του ενώ απουσιάζουν κάποια πράγματα που έχει ζητήσει.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία αποδέχθηκε την πρόταση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και άλλων νομοθετών για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, σε 30 ημέρες από την υπογραφή του νόμου από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πάντως, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά το πέρας ενός χρόνου ο πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή ένα σύστημα που το έχει διαδεχθεί.

– κανένας υπάλληλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή του αμυντικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν ούτε συντηρούν εντός της Τουρκίας κανένα σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή σύστημα που το έχει διαδεχθεί.

– ο πρόεδρος έλαβε αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι αυτή δεν θα εμπλέκει εν γνώσει της ή δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ξένο να συμμετάσχει εκ μέρους της στην άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας για την επαναπόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που υπόκειται σε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης