Το γραφείο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (Ocha) δήλωσε σήμερα, Τρίτη 10 Οκτωβρίου, πως σχεδόν 200.000 άνθρωποι, ή περίπου το ένα δέκατο του πληθυσμού, έχουν φύγει από τα σπίτια τους στη Γάζα, αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες και αναμένουν ελλείψεις νερού και ηλεκτρισμού λόγω αποκλεισμού.

«Ο εκτοπισμός έχει κλιμακωθεί δραματικά σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ξεπερνώντας τους 187.5000 από το Σάββατο. Οι περισσότεροι καταφεύγουν στα σχολεία της UNRWA», της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ocha, Γενς Λάρκε, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, λέγοντας πως ο αριθμός των εκτοπισμένων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η καταστροφή δρόμων και υποδομών εμποδίζει» την εργασία των ιατρικών ομάδων που προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα, είπε ο Λάρκε.

Η UNRWA θα απευθύνει αυτή την εβδομάδα έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού, ανέφερε από την πλευρά της η διευθύντρια επικοινωνίας του οργανισμού του ΟΗΕ, Ταμάρα Αλριφάι, σε βιντεοδιάσκεψη από το Αμάν.

Είπε πως ο ΟΗΕ διαθέτει 54 σχολεία στη Λωρίδα της Γάζας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια, με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι καταγράφηκαν 13 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας στη Λωρίδα της Γάζας από το Σαββατοκύριακο και πως οι ιατρικές προμήθειες που είναι αποθηκευμένες εκεί έχουν ήδη εξαντληθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε επίσης το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζεται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος είναι απαραίτητος για να προωθηθούν οι απαραίτητες ιατρικές προμήθειες στους πληθυσμούς», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Τάρικ Τζασάρεβιτς, διευκρινίζοντας πως ο οργανισμός βρίσκεται σε συνομιλίες με «εταίρους».

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, που ήταν χθες, Δευτέρα, στο Κάιρο με την ευκαιρία μιας περιφερειακής συνόδου του οργανισμού, συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, η χώρα του οποίου συνορεύει με τη Γάζα, για να συζητήσει το ενδεχόμενο να προωθηθούν απαραίτητα αγαθά για την ιατρική φροντίδα και τη λειτουργία των νοσοκομείων.

«Έχουμε ανάγκη αυτές τις προμήθειες. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς καύσιμα, χωρίς ηλεκτρισμό. Οι προμήθειες που είχαμε προβλέψει είναι ήδη σε χαμηλό επίπεδο, άρα έχουμε ανάγκη να φτάσουν αυτές προμήθειες», επέμεινε ο Τζασάρεβιτς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης