Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στο Περού ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, ανακοίνωσαν οι Αρχές χθες Τρίτη, την ώρα που η ανησυχία για το επαπειλούμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού εντείνεται στη χώρα των Άνδεων, η οποία έχει υποστεί βαρύ πλήγμα.

Στη χώρα που κατατάσσεται δεύτερη στην παραγωγή χαλκού στον κόσμο έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 1.000.153 μολύνσεις από τον ιό, ενώ 37.218 άνθρωποι έχουν υποκύψει στον COVID-19, τη νόσο που προκαλεί, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση στο Περού έχει μειωθεί θεαματικά τους τελευταίους μήνες, από τα περίπου 10.000 ανά 24ωρο στα τέλη του Αυγούστου, όταν η εξάπλωση κορυφωνόταν, στα περίπου 1.000 τη Δευτέρα.

Όμως πολλοί Περουβιανοί φοβούνται πως το επί χρόνια παραμελημένο σύστημα υγείας και τα ξέχειλα με ασθενείς νοσοκομεία θα δυσκολευτούν πολύ να αντέξουν την επαπειλούμενη νέα έξαρση της πανδημίας. Η ανησυχία ώθησε την κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρά μέτρα ενόψει των γιορτών του τέλους της χρονιάς.

«Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε δεύτερο κύμα (…) παίρνουμε μέτρα» για να αποτραπεί, τόνισε η υπουργός Υγείας Πιλάρ Μασέτι χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λίμα βρίσκεται αρκετά πίσω σε σύγκριση με γειτονικές της χώρες ως προς την προσπάθεια εξασφάλισης εμβολίων για τους πολίτες της.

Το Περού έχει υπογράψει προσύμφωνο με την Pfizer για την αγορά 9,9 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της, ενώ έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με τον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να εξασφαλίσει άλλες 13,2 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Η κυβέρνηση του Σαγάστι αναγνώρισε πάντως την περασμένη εβδομάδα πως δεν έχει ενημέρωση ούτε σχετικά με το πότε θα φθάσει η πρώτη παρτίδα δόσεων, ούτε πόσες θα περιέχει.

Γειτονικές χώρες του Περού και κράτη της Λατινικής Αμερικής με μεγάλους πληθυσμούς -η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Κολομβία, το Μεξικό- έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό το όριο του 1 εκατ. κρουσμάτων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης