Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση για το εάν θα υπάρξει αποκατάσταση των υποθαλάσσιων αγωγών αερίου Nord Stream που υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις τον Σεπτέμβριο.

Ο Πεσκόφ σχολίαζε τα σχέδια του Καναδά να ανακαλέσει απαλλαγή από τις κυρώσεις που επέτρεπε στρόβιλοι (τουρμπίνες) για τον Nord Stream 1, τον μεγαλύτερο αγωγό αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη, να επιδιορθωθούν στο Μόντρεαλ και να επιστρέψουν στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μόνο οι επιδιορθώσεις μπορούν να επηρεάζουν τον Nord Stream τώρα. Ή να ξεκινήσει η μοναδική γραμμή του Nord Stream 2 που έχει επιβιώσει», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Η αποκατάσταση δεν έχει ακόμα γίνει. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις ως προς αυτό».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία δεν γνωρίζει τα αποτελέσματα των ερευνών για τις εκρήξεις στους αγωγούς που διενεργούν η Σουηδία και η Δανία. Η Μόσχα, χωρίς να δίνει αποδεικτικά στοιχεία, υποστηρίζει ότι οι εκρήξεις είναι αποτέλεσμα σαμποτάζ της Δύσης.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τα αποτελέσματα της έρευνας ακόμα. Δεν γνωρίζουμε σε τι βαθμό οι χώρες, στην οικονομική ζώνη των οποίων έγινε αυτό το σαμποτάζ, θα συνεχίσουν να επιμένουν να φθάσουν στην αλήθεια», δήλωσε ο Πεσκόφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει απόφαση για το εάν θα ξεκινήσουν οι εξαγωγές αερίου μέσω του ανέπαφου τμήματος της γραμμής Nord Stream 2.

Η κατασκευή του Nord Stream 2, που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά ποτέ δεν τέθηκε σε λειτουργία, επειδή το Βερολίνο ‘πάγωσε’ την πιστοποίησή του μερικές ημέρες πριν η Μόσχα στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης