Η Αυστραλία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη που έχουν αποσυρθεί από την υπηρεσία, ωστόσο τόνισε το ζήτημα είναι «περίπλοκο».

Ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς δήλωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο, αλλά αυτές είναι πολύ πιο δύσκολες απ’ ό,τι ήταν οι συζητήσεις για την αποστολή άλλων μορφών στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη στο Βίλνιους, η Αυστραλία επεσήμανε ότι θα ενισχύσει τη στήριξή της προς την Ουκρανία και δεσμεύθηκε να της στείλει επιπλέον 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Bushmaster, αξίας 67 εκατ. δολαρίων.

Το Κίεβο όμως ρώτησε την Καμπέρα και για την κατάσταση δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών F-18 που έχουν αποσυρθεί από την υπηρεσία, εκτιμώντας ότι θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τη ρωσική πολεμική αεροπορία.

«Το ζήτημα των αεροσκαφών είναι πολύ πιο περίπλοκο», τόνισε ο Μαρλς μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε ό,τι αφορά τα αεροσκάφη η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη, αλλά θα συνεχίσουμε να συζητάμε για το θέμα με την Ουκρανία», πρόσθεσε. «Αυτό που προσφέρουμε και αυτό που κάνουμε θα πρέπει να είναι πρακτικό και να κάνει διαφορά», εξήγησε.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Αυστραλία Βασίλ Μιροσνιτσένκο είχε εκφράσει ήδη από τον Ιούνιο το ενδιαφέρον του Κιέβου για τα F-18. «Υπήρξε ένα αίτημα για πληροφορίες», διευκρίνισε. «Η Ουκρανία ενδιαφέρεται για τις ικανότητες μαχητικών αεροσκαφών, περιλαμβανομένων αυτών», εξήγησε.

Ο στόλος των 71 F-18 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας αποσύρθηκε από την υπηρεσία μεταξύ του 2019 και του 2021 προκειμένου να αντικατασταθεί από υπερσύγχρονα F-35.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι περίπου 40 αεροσκάφη βρίσκονται στις αποθήκες, αν και δεν είναι γνωστό πόσα από αυτά είναι σε κατάσταση που να μπορούν να επανέλθουν στην υπηρεσία.

Η Ουκρανία αυτή τη στιγμή διαθέτει 82 μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με την έκδοση “Military Balance” του International Institute for Strategic Studies.

Προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία χρειάζεται να γίνουν πολλές συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, απαιτούνται επιμελητειακές διευθετήσεις και κατά συνέπεια είναι λίγο πιθανό να συναφθεί άμεσα.

Την Τρίτη η Αυστραλία είχε ανακοινώσει ότι θα αναπτύξει ένα αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης, επιτήρησης, προειδοποίησης και ελέγχου αποστολών E-7A Wedgetail, το οποίο θα συνεισφέρει στην επίβλεψη του πολυεθνικού ανεφοδιασμού της Ουκρανίας. Αυτό θα παραμείνει στη Γερμανία για έξι μήνες και θα επιχειρεί στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης