Στο αίμα πνίγηκε συνέλευση προεστών φυλών στο Αφγανιστάν. Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας που είχε στόχο το σπίτι τοπικού βουλευτή στο Τζαλαλαμπάντ -μεγάλη πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν» ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Νανγκαρχάρ, της οποίας η Τζαλαλαμπάντ είναι πρωτεύουσα. Ο απολογισμός αυτός επιβεβαιώθηκε από τον Νατζιμπουλάχ Καμαγουάλ, διευθυντή των υγειονομικών υπηρεσιών της επαρχίας.

Την ώρα της επίθεσης, στο σπίτι βρισκόταν σε εξέλιξη γιορτή για την απελευθέρωση αιχμαλώτου από τους Ταλιμπάν

Η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας «ζίργκα» –συνέλευσης προεστών φυλών- που συνεδρίαζε στην κατοικία του Ομπαϊντουλάχ Σινγουάρι, βουλευτή της επαρχίας ο οποίος είναι σώος. Αντίθετα, ένα από τα αδέλφια του σκοτώθηκε και ο πατέρας του, ο Μαλίκ Ουσμάν Σινγουάρι, ένας σεβάσμιος γέροντας φυλής, υποστηρικτής της κυβέρνησης της Καμπούλ, τραυματίστηκε. Σύμφωνα με το Reuters -που επικαλείται τον Αταουλάχ Χογκιανί, εκπρόσωπο του κυβερνήτη της Νανγκαρχάρ- στο σπίτι γινόταν γιορτή για την απελευθέρωση του υιού του Σινγουάρι, μετά την ομηρεία του από τους Ταλιμπάν. Ο υιός βρίσκεται μεταξύ των νεκρών της επίθεσης.

Καμία ανάληψη ευθύνης

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζανίντ, δήλωσε μέσω Twitter ότι δεν ήταν οι αντάρτες πίσω από την επίθεση αυτή, η οποία σημειώνεται την παραμονή νέας συνεδρίασης στην Καμπούλ με θέμα τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, οι οποίες ανεστάλησαν το καλοκαίρι.

Η πόλη Τζαλαλαμπάντ βρίσκεται κοντά στα πακιστανικά σύνορα. Στην επαρχία Νανγκαρχάρ τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σταδιακή εγκατάσταση τζιχαντιστών της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο. Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του πακιστανικού προξενείου στο Τζαλαλαμπάντ που προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων την περασμένη Τετάρτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ