Αποκλεισμένη από στεριά και θάλασσα είναι πλέον η Μαριούπολη, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, ζητώντας συγχρόνως τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να διαφύγουν οι πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να αποκλείσουν πλήρως και από όλες τις πλευρές το λιμάνι και την πόλη της Μαριούπολης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισήμανε ο Μποϊτσένκο προτεραιότητα των αξιωματούχων ήταν να καθιερωθεί εκεχειρία ώστε να αποκατασταθεί η ζωτική υποδομή της πόλης-λιμάνι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram γύρω στα μεσάνυχτα.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, o βομβαρδισμός της Μαριούπολης είναι τόσο έντονος, σύμφωνα με τους ντόπιους, που οι νεκροί παραμένουν στη μέση του δρόμου όπου χτυπήθηκαν, καθώς κανείς δεν τολμά να βγει να τους θάψει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανθρωπιστική κρίση στη Μαριούπολη – Ζητούν «κατάπαυση του πυρός» 

Προτεραιότητά των φορέων, αλλά και των δυνάμεων της Μαριούπολης είναι η καθιέρωση κατάπαυσης του πυρός, ώστε να αποκατασταθούν οι ζωτικής σημασίας υποδομές και να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για να εφοδιαστεί η πόλη με τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και για να μπορέσει να εκκενωθεί από τους 400.000 κατοίκους που παρέμειναν εκεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Το μήνυμα από τον λογαριασμό του Μποϊτσένκο έρχεται μετά από αναφορές ότι οι επικοινωνίες της πόλης με τον έξω κόσμο έχουν διακοπεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάτοικοι της Μαριούπολης -ανάμεσα στους οποίους και 100.000 Έλληνες οι οποίοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν μείνει πίσω- αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες διαβίωσης καθώς το νερό, η θέρμανση και ο φωτισμός είναι περιορισμένα έως και ανύπαρκτα, ενώ τα τρόφιμα λιγοστεύουν.

Ο Μποϊτσένκο ανέφερε πως υπάρχουν 300 τραυματίες, όμως ο αριθμός των νεκρών δεν είναι ακόμη ακριβής.

Υπό πολιορκία

Προ ολίγων ωρών, ο δήμαρχος της Μαριούπολης κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έθεσε την πόλη υπό πολιορκία καταστρέφοντας γέφυρες και τρένα για να εμποδίσει κατοίκους να φύγουν.

«Ο Πούτιν πιστεύει ότι είναι ο απελευθερωτής μας», είπε ο Μποϊτσένκο. «Στην πραγματικότητα, απλώς μας καταστρέφει».

«Εδώ και πέντε ημέρες ο τόπος μας, η οικογένειά μας του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, υφίσταται ανελέητες επιθέσεις. Θέλουν να εξαφανίσουν τη Μαριούπολη και τους κατοίκους της από προσώπου γης», ανέφερε, καλώντας ταυτόχρονα να συνεχιστεί η «αντίσταση».

Πάντα σύμφωνα με τον δήμαρχο, την πόλη συνεχίζουν να υπερασπίζουν μονάδες του ουκρανικού στρατού, της Εθνικής Φρουράς, της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Αζόφ, της συνοριοφρουράς και των πεζοναυτών.

Η στρατηγική σημασία της Μαριούπολης

Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι δυνάμεις από την –προσαρτημένη στη Ρωσία– Κριμαία, που ήδη κυρίευσαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρατεύματα των αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, απολάμβανε το καθεστώς ενός παγκόσμιου ναυτιλιακού κόμβου. Οι πολίτες της όμως πλέον αναγκάζονται να παρατάσσονται σε μεγάλες ουρές για φαγητό και να μαζεύουν το νερό της βροχής από τους σωλήνες, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα «Independent».

Τα ουκρανικά στρατεύματα κρατούν τη γραμμή ενάντια στη ρωσική εισβολή στη Μαριούπολη, αλλά χρειάζονται σημαντική υποστήριξη, δήλωσε αναπληρωτής διοικητής της στρατιωτικής μονάδας του Αζόφ, μέρος της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας.

«Αυτή είναι η τελευταία πόλη που εμποδίζει τη δημιουργία χερσαίου διαδρόμου από τη Ρωσία προς την Κριμαία. Η Μαριούπολη δεν μπορεί να χαθεί».

Με αμείωτη ένταση οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

Το στρατιωτικό «σφυροκόπημα» συνεχιζεται με αμείωτο ρυθμό στα ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας, στον Νότο αλλά και στο Βορρά σε μία προσπάθεια της Ρωσίας να καταλάβει τα μεγάλα αστικά κέντρα και να οδηγήσει την ουκρανική κυβέρνηση σε συνθηκολόγηση. 

Στα ανατολικά ιδιαίτερα, και συγκεκριμένα στην περιοχή Μικολάιβ, οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών, έχουν φτάσει σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας, στην πόλη Γιουζνκράινσκ.

Χάρτης με τις περιοχές που ελέγχει ο ρωσικός στρατός, Πηγή: Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης