Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αφαίρεσε την Παρασκευή τη Νιγηρία από τον κατάλογο με τις χώρες όπου η πολιομυελίτιδα θεωρείται ενδημική.

Πλέον μόνο δύο χώρες παραμένουν στη συγκεκριμένη λίστα: το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι η πρώτη φορά που η Νιγηρία σταματά τη μετάδοση του ιού της πολιομυελίτιδας» ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία μιας συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη της ένωσης που ειδικεύεται στην καταπολέμηση της ασθένειας.

Τον Ιούλιο συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το τελευταίο κρούσμα που καταγράφηκε στη Νιγηρία.
Πέρυσι σημειώθηκαν μόλις έξι κρούσματα, έναντι 338 το 2009, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος χωρίς να καταγραφούν νέα κρούσματα προκειμένου μια χώρα να μπορέσει να βγει από τον κατάλογο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι «όλα τα δεδομένα μάς επέτρεψαν να επιβεβαιώσουμε ότι πέρασαν 12 ολόκληροι μήνες χωρίς νέο κρούσμα» στη Νιγηρία.

Στη συνέχεια πρέπει να περάσουν ακόμη δύο χρόνια χωρίς νέα κρούσματα, προκειμένου μια περιοχή να θεωρηθεί ότι είναι πλέον «ελεύθερη» από την ασθένεια.

Πάντως, δεν αποκλείεται να έχουν υπάρξει μεμονωμένα κρούσματα, ωστόσο, καθώς κάποιες περιοχές της Νιγηρίας είναι απομονωμένες, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί με ακρίβεια η εξάλειψη της ασθένειας.
Την ίδια ώρα προβλήματα στις εκστρατείες εμβολιασμού προκαλεί η παρουσία της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Τα τελευταία χρόνια οι Νιγηριανοί αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τον εμβολιασμό των παιδιών, αφού μουσουλμάνοι ιερείς και γιατροί διέδωσαν φήμες ότι το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας αποτελεί μέρος μιας δυτικής συνωμοσίας για τη μείωση του πληθυσμού της Αφρικής.

Τον Αύγουστο η αφρικανική ήπειρος γιόρτασε έναν χρόνο χωρίς πολιομυελίτιδα, ένα σημαντικό βήμα προς την εξάλειψη της ασθένειας σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ. Το τελευταίο γνωστό κρούσμα της ασθένειας καταγράφηκε στις 11 Αυγούστου του 2014 στη Σομαλία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης