Τα κρούσματα ιλαράς μειώθηκαν το 2020 στον κόσμο, αλλά οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 διατάραξαν τις εκστρατείες εμβολιασμού και πρόληψης, προειδοποίησαν σήμερα ο ΠΟΥ και οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

“Τον Νοέμβριο, περισσότερα από 94 εκατομμύρια άνθρωποι κινδύνευαν να μην εμβολιαστούν όπως είχε προγραμματιστεί λόγω της διακοπής των εκστρατειών για την καταπολέμηση της ιλαράς σε 26 χώρες”, σημειώνουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Πολλές από αυτές τις χώρες γνωρίζουν επί του παρόντος την αναζωπύρωση επιδημιών. Ανάμεσα στις χώρες που ανέβαλαν τις προγραμματισμένες εκστρατείες για το 2020, μόνο οκτώ (Βραζιλία, Αιθιοπία, Νεπάλ, Νιγηρία, Φιλιππίνες, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Σομαλία) επανέλαβαν την εκστρατεία τους, μετά μια αρχική καθυστέρηση”, σημειώνεται στο έγγραφο.

“Πριν εμφανιστεί η κρίση του κορωνοϊού, ο κόσμος μαστιζόταν από μια κρίση ιλαράς, η οποία δεν έχει εξαφανιστεί”, δήλωσε η Χενριέτα Φορ, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF.

Πράγματι, η ιλαρά σκότωσε 207.500 ανθρώπους πέρυσι παγκοσμίως, αριθμό αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιλαρά είχε εξαπλωθεί σε όλες τις περιοχές, με σημαντικές επιδημίες να έχουν αναφερθεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Μαδαγασκάρη, στην Ουκρανία, στα νησιά Σαμόα και στη Βραζιλία.

Συνολικά, σχεδόν 870.000 κρούσματα ιλαράς αναφέρθηκαν το 2019, ο υψηλότερος αριθμός που είχε να καταγραφεί από το 2016.

Για τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, “αυτά τα δεδομένα δείχνουν σαφώς ότι δεν είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα παιδιά από την ιλαρά σε όλες τις περιοχές του κόσμου”.

Ωστόσο, ανέφερε σε ανακοίνωση, “ξέρουμε πώς να αποτρέψουμε την αναζωπύρωση της ιλαράς και τους θανάτους”.

Η ιλαρά, που χαρακτηρίζεται από το εξάνθημα των κόκκινων κηλίδων στο δέρμα, προκαλείται από έναν ιό που εξαπλώνεται πολύ εύκολα με την άμεση επαφή ή τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε επιπλοκές της νόσου. Μεταξύ των πιο σοβαρών επιπλοκών, ο ΠΟΥ αναφέρει την τύφλωση, την εγκεφαλίτιδα (που μπορεί να συνοδεύεται από εγκεφαλικό οίδημα), τη σοβαρή διάρροια, λοιμώξεις του αυτιού και σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις όπως η πνευμονία.

 

– Δυσπιστία έναντι του εμβολίου –

Προτού ο εμβολιασμός εισαχθεί το 1963 και γενικευτεί, καταγράφονταν κάθε 2 με 3 χρόνια μεγάλες επιδημίες που μπορεί να προκαλούσαν σχεδόν 2,6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Μετά μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων μεταξύ 2000 και 2016 χάρη σε εκτενείς εκστρατείες εμβολιασμού, η ιλαρά γνώρισε έξαρση στον κόσμο, λόγω ενός ανεπαρκούς εμβολιασμού που συνδεόταν κυρίως, σε ορισμένες χώρες και κοινότητες, με μια δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια.

Αυτή η δυσπιστία απέναντι στο συνδυασμένο εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας (MMR) προκλήθηκε από μια μελέτη του 1998 που συνέδεε το εμβόλιο και τον αυτισμό.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε γρήγορα ότι ο συντάκτης της είχε παραποιήσει τα αποτελέσματά της και αρκετές μελέτες έδειξαν έκτοτε ότι το εμβόλιο δεν αύξαινε τον κίνδυνο αυτισμού, υπογράμμισε επανειλημμένα ο ΠΟΥ.

Το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου (από τις δύο συνιστώμενες) παραμένει στάσιμο εδώ και δέκα χρόνια μεταξύ 84% και 85% και το ποσοστό για τη δεύτερη δόση είναι 71%. Για την αποφυγή επιδημιών, ο στόχος είναι το 95%.

Οι έξι χώρες που είχαν πέρυσι τον μεγαλύτερο αριθμό βρεφών που δεν εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση είναι η Νιγηρία, η Αιθιοπία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Πακιστάν, η Ινδία και οι Φιλιππίνες.

“Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να στηρίξουμε τις χώρες και να δεσμεύσουμε τις κοινότητες για τον εμβολιασμό όλων, παντού, κατά της ιλαράς και να σταματήσουμε αυτόν τον θανατηφόρο ιό”, ζήτησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης