Την επόμενη ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή σκιαγράφησε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, μιλώντας στο Φόρουμ Αthens Security κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του, το οποίο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου. «Η επόμενη ημέρα θα είναι χωρίς τη Χαμάς, χωρίς την άμεση κυριαρχία του Ισραήλ στη Γάζα, με παλαιστινιακή ηγεσία από την ίδια τη Γάζα που θα υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η επόμενη ημέρα θα είναι ημέρα ασφάλειας και ανοικοδόμησης της Γάζας χωρίς τη Χαμάς, τόνισε επιπροσθέτως.

Σε ό,τι αναφορά τη λύση δύο κρατών, είπε πως δεν ξέρει ποια θα είναι η λύση. «Θα χρησιμοποιήσω άλλη ορολογία. Είναι ευθύνη μας να λήξουμε τη διαμάχη με τους Παλαιστινίους γείτονες μας και να τη λήξουμε γύρω από το διαπραγματευτικό τραπέζι με τους Παλαιστινίους» υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, εξήγησε πως η επιτυχία αυτού του πολέμου είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα στο Ισραήλ και για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. «Έχουνε περάσει περίπου 8 εβδομάδες από την έναρξη ενός αμυντικού πολέμου, στον οποίον εξαναγκάστηκε να καταφύγει το Ισραήλ από τη βίαιη επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Βρισκόμαστε στη φάση κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία απελευθέρωσης ορισμένων ομήρων που κρατά η Χαμάς» επισήμανε. Στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ ξύπνησε από έναν εφιάλτη, και αυτή η ημερομηνία θα χαραχθεί στη μνήμη μας ως η χειρότερη ημέρα στην ιστορία του Ισραήλ, πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε ότι ο πόλεμος αυτός θα συνεχιστεί και πως η Χαμάς πρέπει να ηττηθεί. Δεν είναι εκδικητικός πόλεμος, αλλά για την ασφάλεια του Ισραήλ και για την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος για τη Μέση Ανατολή, σημείωσε και συμπλήρωσε: «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίσει τον εαυτό του, πρέπει να το κάνει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο για τις ένοπλες συγκρούσεις και συμμορφώνεται και αποδέχεται όλες αυτές τις αρχές».

Ειδικότερα, προσδιόρισε πως στόχος του Ισραήλ είναι η πλήρης διάλυση της Χαμάς που μοιάζει με τον ISIS, ώστε να πάψει να αποτελεί απειλεί για τους πολίτες και τους αμάχους. «Ταυτοχρόνως ενδιαφερόμαστε πολύ να διασφαλίσουμε τα σύνορα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερθείς στη Χαμάς, είπε πως είναι εχθρός των ίδιων των Παλαιστινίων που ενδιαφέρονται να τεθεί ένα τέλος στη σύγκρουση με το Ισραήλ. «Με την επίθεση, η Χαμάς αποκάλυψε την πραγματική βάρβαρη φύση της οργάνωσης» ανέφερε και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι της Χαμάς επιχειρούν σύμφωνα με μια εξτρεμιστική ιδεολογία που δεν αφήνουν περιθώριο για ύπαρξη λύσης. Δεν ενδιαφέρονται για τίποτα παρά για την εξάλειψη του κράτους του Ισραήλ».

Συνάμα, αναγνώρισε πως το Ισραήλ έκανε λάθος σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της Χαμάς. «Κάναμε πολύ μεγάλο λάθος όταν θεωρήσαμε ότι η διαχείριση του κράτους θα τους έκανε λίγο πιο ρεαλιστές» είπε.

Ταυτόχρονα, έστειλε το μήνυμα, πως αυτοί που υποστηρίζουν τη Χαμάς είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας και πρόσθεσε: Αφού τελειώσει ο πόλεμος, θα πρέπει να διωχθούν όλα τα μέλη της Χαμάς από όλες τις χώρες του κόσμου. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην Τουρκία, λέγοντας πως η Τουρκία και ο Ερντογάν υποστηρίζουν τη Χαμάς από την εκλογή του Τούρκου προέδρου. Ήταν από τα εκκρεμή ζητήματα Ισραήλ – Τουρκίας, συμπλήρωσε.

Επιπλέον, είπε πως η Χεζμπολάχ έχει τα ίδια στρατιωτικά σχέδια και ότι παραβιάζει το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, ερωτηθείς για το Ιράν, ο Ισραηλινός πρέσβης είπε πως «είναι μια απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα εδώ και πολλά χρόνια». Επισήμανε πως η βασική απειλή που έρχεται από το Ιράν είναι η φιλοδοξία του να έχει πυρηνική και στρατιωτική δυνατότητα και υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να την αντιμετωπίσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης