Περίπου 32.000 άνδρες οι οποίοι στρατολογήθηκαν από φυλακές της Ρωσίας για να πολεμήσουν στη σύρραξη στην Ουκρανία επέστρεψαν στη χώρα τους, γνωστοποίησε χθες Κυριακή ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Εκπλήρωσαν τους όρους των συμβολαίων που υπέγραψαν και αναπτύχθηκαν σε μάχες, διευκρίνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλές γυναίκες εκφράζουν ανησυχία για το γεγονός πως χιλιάδες κακοποιοί, ανάμεσά τους καταδικασμένοι για φόνους και άλλα βίαια εγκλήματα, έλαβαν χάρες και επανεντάσσονται στη ρωσική κοινωνία πρόωρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιοι διέπραξαν ήδη νέες δολοφονίες.

Για τον επικεφαλής της Wagner απεναντίας πρόκειται για σπουδαίο πρόγραμμα επανένταξης στην κοινωνία. Ο Πριγκόζιν διαβεβαίωσε χθες μέσω Telegram πως όσοι αφέθηκαν ελεύθεροι έχουν διαπράξει μόλις 83 εγκλήματα. Πρόκειται για αριθμό υποογδονταπλάσιο από όσα κακουργήματα διαπράχθηκαν από κακοποιούς που αφέθηκαν ελεύθεροι αφού εξέτισαν τις ποινές τους, υποστήριξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γεβγένι Πριγκόζιν, που θεωρείται άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στρατολόγησε προσωπικά ορισμένους από τους κατάδικους. Όσοι υπέγραφαν συμβόλαια που προέβλεπαν πως θα πολεμούσαν στην Ουκρανία θα λάμβαναν χάρη από τον ένοικο του Κρεμλίνου. Προϋπόθεση ήταν να υπηρετήσουν για τουλάχιστον έξι μήνες στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.

Τον Μάρτιο, ο Πριγκόζιν δήλωνε πως ο αριθμός των πρώην φυλακισμένων στις τάξεις της Wagner ήταν 5.000. Μετά την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ (ανατολική Ουκρανία· οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τη σοβιετική της ονομασία, Αρτιόμοβσκ), είπε πως οι απώλειες της εταιρείας μισθοφόρων του εκεί έφθασαν τους 20.000 άνδρες, συμπεριλαμβανομένων 10.000 πρώην φυλακισμένων.

Σε πολλές περιπτώσεις, φρόντισε προσωπικά πρώην κατάδικοι να κηδευτούν με στρατιωτικές τιμές.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν πως ο ρωσικός στρατός στρατολογεί πλέον μαζικά στις φυλακές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης