Η διπλωματία των ΗΠΑ απηύθυνε χθες Τρίτη έκκληση για «ηρεμία και υπομονή» στην Κένυα, την επομένη της ανακήρυξης των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, στις οποίες κατά τις αρχές αναδείχθηκε νικητής ο Γουίλιαμ Ρούτο, κάτι που αμφισβητεί ο αντίπαλός του Ράιλα Οντίνγκα.

«Καλούμε όλα τα μέρη να εργαστούν μαζί, ειρηνική, για την επίλυση των ζητημάτων που απομένουν» μέσω «των υπαρχόντων μηχανισμών», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότρυνε επίσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τους «ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων να συνεχίσουν να καλούν τους οπαδούς τους να μην καταφύγουν στη βία».

Έξι ημέρες μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο αναδείχθηκε νικητής με το 50,49% των ψήφων, έναντι 48,85% που εξασφάλισε ο Ράιλα Οντίνγκα, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την εκλογική επιτροπή, τα μέλη της οποίας όμως σπαράσσεται από διχάζονται.

Ο κ. Ρούτο, που θεωρείτο από αρκετούς αουτσάιντερ σε αυτές τις εκλογές, έγινε έτσι τη Δευτέρα ο εκλεγμένος πέμπτος πρόεδρος της Κένυας αφότου η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της, το 1963.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο αντίπαλός του Ράιλα Οντίνγκα απέρριψε χθες τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, μιλώντας για «παρωδία» και τονίζοντας πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή του για να τα αμφισβητήσει.

Η ανακοίνωση της έκβασης των προεδρικών εκλογών πυροδότησε το βράδυ της Δευτέρας διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια, εντοπισμένα σε προπύργια του κ. Οντίνγκα, σε λαϊκές συνοικίες στο Ναϊρόμπι και στην Κισούμου (δυτικά), πάντως η τάξη αποκαταστάθηκε χθες.

Ο Νεντ Πράις διευκρίνισε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επιστρέφει από περιοδεία του στην Αφρική, συνομίλησε την Κυριακή με τον απερχόμενο πρόεδρο Ουχούρου Κενυάτα και απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία και υπομονή» κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης