Η υποψήφια της Αριστεράς για την προεδρία του Ισημερινού, η Λουίσα Γκονσάλες, η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών που διεξήχθη την 20ή Αυγούστου, δήλωσε χθες Παρασκευή πως δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της και ότι την προστασία της έχουν αναλάβει στρατιωτικοί.

«Σήμερα δέχθηκα απειλές κατά της ζωής μου καθώς είμαι η υποψήφια με τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την προεδρία», ανέφερε η κυρία Γκονσάλες, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της παράταξής της, του κόμματος Revolución Ciudadana («Επανάσταση των Πολιτών»).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτήρισε «θλιβερό» γεγονός το ότι «φοράω αλεξίσφαιρο γιλέκο».

Πρόσθεσε ότι η εισαγγελία διενεργεί έρευνα για πρόσωπο που φέρεται να έχει «βόμβες στην κατοχή του» και «σκοπό να επιτεθεί» για να τη δολοφονήσει.

Η κυρία Γκονσάλες διευκρίνισε πως αποδέχθηκε κυβερνητική προστασία να της προσφερθεί προστασία από τον στρατό, καθώς θα συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τη 15η Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δελφίνος του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), καταδικασμένου ερήμην για διαφθορά, εξόριστου στο Βέλγιο, επικράτησε στον πρώτο γύρο με το 34% των εγκύρων ψήφων και θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο του επόμενου μήνα με τον υποψήφιο της δεξιάς Ντανιέλ Νομπόα (23%), που έκανε την έκπληξη καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση.

Οι πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στον Ισημερινό έγιναν κάτω από τη βαριά σκιά της δολοφονίας την 9η Αυγούστου στο Κίτο του κεντρώου υποψήφιου Φερνάντο Βιγιαβισένσιο. Ο πρώην συνδικαλιστής και δημοσιογράφος, σταυροφόρος κατά της διαφθοράς, σκοτώθηκε από Κολομβιανούς πληρωμένους εκτελεστές καθώς αποχωρούσε από προεκλογική συγκέντρωση.

Άλλοτε όαση ειρήνης και ηρεμίας στη Λατινική Αμερική, ο Ισημερινός, ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού –τις δυο χώρες όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στον κόσμο– πλήττεται τα τελευταία χρόνια από κύμα βίας άνευ προηγουμένου, αποδιδόμενο στον ακήρυκτο πόλεμο συμμοριών για τον έλεγχο της αγοράς και των οδών διακίνησης ναρκωτικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης