Τα προγραμματιζόμενα στην Αυστρία μαζικά τεστ κορωνοϊού μετά τη λήξη του δεύτερου lockdown, που θα ισχύσει από αύριο, Τρίτη 17 Νοεμβρίου, και μέχρι την 6η Δεκεμβρίου, θα διενεργούνται προαιρετικά και θα συνιστούν μία προσφορά σε όσους αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των ακριβών τεστ PCR, τόνισε το μεσημέρι ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ίγκορ Μάτοβιτς.

Ο καγκελάριος ανέφερε πως πιστεύει ότι πολλοί άνθρωποι θα κάνουν χρήση της προσφοράς για να διασφαλίσουν ότι δεν θα μολύνουν τα μέλη της οικογένειας κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και διευκρίνισε ότι το μέτρο παρέχει μόνο μία στιγμιαία εικόνα, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι εκείνη τη στιγμή μπορεί κανείς και βλέπει ακριβώς ποιος έχει μολυνθεί και αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος ανακοίνωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το τέλος της εβδομάδας, σημειώνοντας ότι τα τεστ θα εστιαστούν αρχικά σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι εκπαιδευτικοί, αλλά στόχος είναι να διενεργηθούν στη συνέχεια τεστ σε ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού και αυτός ο σχεδιασμός έχει συντονιστεί με τα υπουργεία Υγείας και Άμυνας.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προαναγγείλει χθες, Κυριακή 15 Νοεμβρίου, τη διενέργεια μαζικών τεστ κατά το πρότυπο της Σλοβακίας, «όπου με τον τρόπο αυτό μπόρεσαν να ανακαλυφθούν και να απομονωθούν πολλοί ασυμπτωματικά μολυσμένοι» και πρόθεση είναι «να χρησιμοποιηθεί ακόμη μία φορά επίσης πριν από τα Χριστούγεννα το εργαλείο των μαζικών τεστ», ενώ τα αντίστοιχα βήματα για την επιμελητεία θα προετοιμαστούν μαζί με τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια.

Στη Σλοβακία, με τη διενέργεια μαζικών τεστ, βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια στάλθηκαν σε καραντίνα για να αποτραπεί η μόλυνση άλλων και, σήμερα, η Σλοβακία έχει τη χαμηλότερη επίπτωση επτά ημερών στην Κεντρική Ευρώπη, επισήμανε ο Αυστριακός καγκελάριος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα σήμερα, ο προερχόμενος από το συγκυβερνών στην Αυστρία κόμμα των Πράσινων υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ είχε ζητήσει τα προαναγγελθέντα μαζικά τεστ να είναι προαιρετικά, ενώ διευκρίνιζε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν θα διενεργηθούν σε όλη την αυστριακή επικράτεια, όπως συνέβη στη Σλοβακία, ή θα αφορούν συγκεκριμένες ομάδες ή περιοχές.

Για τον υπουργό Υγείας είναι σαφές ότι μετά το lockdown θα πρέπει να επεκταθούν τα προγράμματα προστασίας για τους ηλικιωμένους και η ανίχνευση επαφών και επιπλέον θα επεκταθεί ο τακτικός έλεγχος ορισμένων ομάδων προσώπων.

Προς τούτο διεξάγεται διάλογος με επιστήμονες και εξάλλου δεν επαρκούν τα συμπεράσματα από στιγμιαία τεστ, αλλά χρειάζονται πολλές επαναλήψεις, επισήμανε ο ίδιος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης