Με μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής και ενώ όλες οι διπλωματικές πρωτοβουλίες οδηγούνταν σε αδιέξοδο, λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε από το Κρεμλίνο πως το βράδυ αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας στο πλαίσιο ενός δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων.

Μέχρι εκείνη την ώρα, η προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνάντηση των δυο μερών ήταν στον… αέρα, με το Κίεβο να επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε έναν διάλογο υπό τον φόβο των ρωσικών τελεσίγραφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε ζωντανή εικόνα από το Κίεβο:

 

Την ίδια ώρα, στα μέτωπα του Χάρκοβο και της Μαύρης Θάλασσας, οι εξελίξεις σε στρατιωτικό επίπεδο έδειχναν πως οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονταν υπό συνεχή πίεση, με αποτέλεσμα να υποχωρούν, τουλάχιστον στη Χερσώνα, τη Μαριούπολη, αλλά και στο Χάρκοβο που ήταν και το επίκεντρο επίθεσης αερομεταφερόμενων ρωσικών δυνάμεων. Παράλληλα, όλα έδειχναν πως γύρω από το Κίεβο ενισχύεται αργά μεν, αλλά σταθερά η ρωσική περίμετρος, η οποία έχει στηθεί από δυτικά, βόρια, βορειοδυτικά της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό την πίεση της στρατιωτικής κατάστασης, προφανώς, τόσο οι Ρώσοι φαίνεται να έβαλαν «νερό στο κρασί τους» όσο και οι Ουκρανοί φαίνεται να αποδέχθηκαν πως μια συνάντηση με τον αντίπαλο είναι εφικτή. Οι ανακοινώσεις του Κρεμλίνου αργά μετά το μεσημέρι της Τετάρτης δεν ήταν πλαισιωμένες από τη γνωστή τελεσιγραφική ρητορεία, ενώ οι ανακοινώσεις της ουκρανικής πλευράς σηματοδοτούσαν μικρότερη δόση αρνητικότητας.

Δείτε ζωντανή εικόνα από εννέα κάμερες σε διάφορα σημεία του Κιέβου:

 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αφού ανακοίνωσε πως το ραντεβού με τους Ουκρανούς θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης, απέφυγε να προσδιορίσει τον τόπο της συνάντησης. Είχε αναφερθεί, το προηγούμενο 24ωρο πως η συνάντηση πιθανότατα θα πραγματοποιείτο σε κάποιο συνοριακό σημείο της Πολωνίας.

Αναπάντεχα, έπεσε και στο τραπέζι και μια πρόταση από την Άγκυρα, η οποία προσφερόταν να φιλοξενήσει τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο του διακαούς πόθου του Ταγίπ Ερντογάν να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε, λοιπόν, να μπει σε λεπτομέρειες με το χαρακτηριστικό: «όλα στην ώρα τους».

Όσον αφορά τώρα την ουσία της υπόθεσης, είναι προφανές πως και η δεύτερη αυτή συνάντηση πολύ δύσκολα θα οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα, εκτός εάν η ουκρανική πλευρά αυτή τη φορά επιχειρήσει να θέσει ως νέο στοιχείο στον διάλογο το πώς το Κίεβο θα έβλεπε τις διμερείς σχέσεις με τη Μόσχα σε μια κατάσταση που η Ουκρανία δεν θα γινόταν ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ. Άλλωστε, αυτό είναι και το ζήτημα-κλειδί για τις μελλοντικές σχέσεις Κιέβου-Μόσχας. Θεωρείται ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο και πως οι συνθήκες στο τέλος της εβδομάδας ενδεχομένως να προσφέρονται καλύτερα για έναν τρίτο γύρο συνομιλιών, με ουσιαστικότερη ατζέντα. Ωστόσο, οι παρατηρητές επισημαίνουν πως, όσο περνούν οι μέρες, τόσο αυξάνεται ο φόρος αίματος στα μέτωπα και άρα τόσο επιβαρύνεται το κλίμα που τείνει να γίνει, κάποια στιγμή, απαγορευτικό για κάθε τύπου διάλογο. Άλλωστε, πριν από αρκετά χρόνια είχαμε ζήσει ακριβώς την ίδια κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης