Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καλωσόρισε την Πέμπτη τους επιβάτες της πρώτης αεροπορικής πτήσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ.

Ο Νετανιάχου έκανε λόγο για μια «ιστορική πτήση» και τόνισε ότι ένα νέο μέλλον και ένα νέο παρόν σφυρηλατείται σε μια μεταβαλλόμενη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο μια συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

Και οι δύο χώρες ελπίζουν να κερδίσουν οικονομικά οφέλη από τη συμφωνία αυτή και σφυρηλατούν μια συμμαχία ενάντια στον κοινό εχθρό τους, το Ιράν. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ δεσμεύτηκε να σταματήσει την κατασκευή οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Τα Εμιράτα έγιναν η τρίτη αραβική χώρα που εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ, μετά την Αίγυπτο το 1979 και την Ιορδανία το 1994. Το Μπαχρέιν ακολούθησε τα ΗΑΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πτήση την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε από την αεροπορική εταιρεία Flydubai που ανακοίνωσε στις αρχές Νοεμβρίου ότι θα πραγματοποιεί 14 πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ του διεθνούς αεροδρομίου του Ντουμπάι και του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν. Άλλες αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι θα προσφέρουν στο μέλλον πτήσεις μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ. Η Σαουδική Αραβία άνοιξε τον εναέριο χώρο της για το σκοπό αυτό.

Μέχρι πρόσφατα, ο εναέριος χώρος της Σαουδικής Αραβίας ήταν κλειστός για πτήσεις προς το Ισραήλ, καθώς το Ριάντ δεν αναγνωρίζει το εβραϊκό κράτος.

Παρόλο που το σουνιτικό βασίλειο δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, οι πρόσφατες συμφωνίες εξομάλυνσης με τις χώρες του Κόλπου έχουν αλλάξει τη δυναμική στην περιοχή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης