Η Μαλαισία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας έπειτα από 27 χρόνια, ανακοίνωσαν την Κυριακή οι υγειονομικές αρχές προσθέτοντας ότι ο ασθενής είναι ένα βρέφος τριών μηνών στη Νήσο Βόρνεο.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της χώρας Νουρ Χισάμ Αμπντουλάχ είπε ότι το βρέφος από το Τουαράν, στο ανατολικό κρατίδιο Σαμπάχ, εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας έπειτα από υψηλό πυρετό και μυϊκή ατονία που εμφάνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία σε έναν απομονωμένο θάλαμο και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, αλλά χρειάζεται μηχανική υποστήριξη για να αναπνέει», είπε ο Χισάμ προσθέτοντας ότι το βρέφος διαγνώστηκε την Παρασκευή.

Η πολιομυελίτιδα είναι μια πολύ μεταδοτική νόσος, η οποία δεν έχει θεραπεία και μπορεί μόνο να προληφθεί με αρκετές δόσεις από ενέσιμα και δια στόματος εμβόλια. Επηρεάζει το νευρικό σύστημα και την σπονδυλική στήλη και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία.

Κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η παγκόσμια κοινότητα έχει κάνει πολλά βήματα στη μάχη κατά της νόσου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τον περασμένο χρόνο μόνο 33 κρούσματα της νόσου αναφέρθηκαν παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μαλαισία ανακηρύχθηκε απαλλαγμένη από τη νόσο το 2000 με το τελευταίο κρούσμα στη χώρα να έχει καταγραφεί το 1992.

Η διάγνωση του βρέφους στο Βόρνεο έρχεται μετά το περιστατικό στις Φιλιππίνες, που μοιράζονται ένα στενό θαλάσσιο σύνορο με το Σαμπάχ, οι οποίες κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ο Νουρ Χισάμ είπε ότι τα εργαστηριακά αποτελέσματα δείχνουν πως το βρέφος στη Μαλαισία έχει μολυνθεί από ένα στέλεχος με κοινή γενετική σύνδεση με τον ιό που ανιχνεύτηκε στις Φιλιππίνες.

Ο ειδικός στη δημόσια υγεία Τ.Τζαγιαμπαλάν δήλωσε στο AFP ότι δεν τον εκπλήσσει η επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας καθώς στη Μαλαισία δεν είναι υποχρεωτική η ανοσοποίηση.

«Το πρώτο κρούσμα είναι πιθανόν η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα μιας αυξανόμενης τάσης», προειδοποίησε.

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων που αρνούνται να εμβολιαστούν λόγω παραπληροφόρησης.

Τα τελευταία χρόνια η Μαλαισία έχει καταγράψει έναν αριθμό θανάτων παιδιών από διφθερίτιδα επειδή ήταν ανεμβολίαστα ενώ πρόκειται για μια νόσο που μπορεί να αποφευχθεί με τον εμβολιασμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης