Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή αυξήθηκε και πάλι στη Βρετανία τον Ιούνιο, σε ετήσιο ποσοστό 9,4%.

Πρόκειται για το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού από τις αρχές του 1982, σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία, που υπογραμμίζουν τις πιθανότητες για μια μεγαλύτερη από το συνηθισμένο αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) τον επόμενο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων που πραγματοποίησε το Reuters προέβλεψε ποσοστό πληθωρισμού 9,3%, έναντι 9,1% τον Μάιο.

Η τελευταία αύξηση σημαίνει ότι η Βρετανία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού τον Ιούνιο μεταξύ των υπόλοιπων κρατών-μελών της ομάδας G7. Παρόλο που τόσο ο Καναδάς όσο και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει το ποσοστό πληθωρισμού για τον Ιούνιο, δεν αναμένεται ότι θα πλησιάσουν κοντά στο επίπεδο αύξησης των τιμών που καταγράφηκε στη Βρετανία.

Η BoE έχει προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού πέντε φορές από τον Δεκέμβριο, καθώς προσπαθεί να σταματήσει την αύξηση του πληθωρισμού, ώστε να μην εδραιωθεί στη βρετανική οικονομία, ενώ αναμένεται ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και πάλι τον Αύγουστο, κατά τη συνεδρίαση για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης