Πόλεμοι, φτώχεια, κοινωνική εξαθλίωση. Ορισμένες από τις βασικές αιτίες που ώθησαν και φέτος εκατ. ανθρώπους να πάρουν τον δρόμο για τα… ξένα. Οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2015 προκαλούν σοκ. Περισσότεροι από 250 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό, με τους αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια λαμβάνοντας υπ’  όψιν και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι κυριότερες χώρες προέλευσης των μεταναστών είναι η Ινδία, το Μεξικό, η Ρωσία, η Κίνα και το Μπανγκλαντές, ενώ τα κράτη που υποδέχονται τους περισσότερους μετανάστες είναι οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Γαλλία καταλαμβάνει την έβδομη θέση στην κατάταξη των χωρών που υποδέχονται τους περισσότερους μετανάστες.

Οι δρόμοι της μετανάστευσης

Aναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής​

Η πιο πολυσύχναστη μεταναστευτική οδός είναι αυτή που οδηγεί από το Μεξικό στις ΗΠΑ, την οποία πήραν το 2015 περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι. Ακολούθησαν οι μετακινήσεις από τη Ρωσία στην Ουκρανία, από το Μπανγκλαντές στην Ινδία και από την Ουκρανία στη Ρωσία, σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η μετανάστευση μεταξύ χωρών του Νότου αντιπροσωπεύει το 38% των παγκόσμιων μεταναστευτικών χωρών, υπερβαίνοντας τις ροές Νότου-Βορρά (34%), σύμφωνα με τους υπολογισμούς του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού της Ουάσινγκτον. Τα στοιχεία αυτά συνυπολογίζουν όλες τις μετακινήσεις πληθυσμών, οι οποίες συνδέονται με πολιτικούς, πολιτισμικούς ή οικονομικούς λόγους.

«Οξυγόνο» τα εμβάσματα για το ΑΕΠ αναπτυσσόμενων χωρών

Εκτιμάται πως οι μετανάστες έστειλαν με εμβάσματα στις οικογένειές τους ή οικείους τους στις χώρες προέλευσής τους συνολικά 601 δις δολάρια -441 δις εξ αυτών σε αναπτυσσόμενα κράτη.

«Στέλνοντας ποσά τρεις φορές υψηλότερα από αυτά που εκταμιεύονται για αναπτυξιακή βοήθεια σε διεθνές επίπεδο, οι μετανάστες προσφέρουν σανίδα σωτηρίας σε εκατομμύρια νοικοκυριά στις αναπτυσσόμενες χώρες» εξήγησε ο Ντίλιπ Ράθα, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης της ΠΤ.

Η μεταφορά των κεφαλαίων αυτών γίνεται κυρίως από τις ΗΠΑ (56 δις δολάρια), τη Σαουδική Αραβία (37 δις) και τη Ρωσία (33 δις). Τα κράτη που ωφελήθηκαν περισσότερο είναι η Ινδία (72 δις δολάρια), η Κίνα (64 δις) και οι Φιλιππίνες (30 δις).

«Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι μεταναστεύσεις, είτε οι εργαζόμενοι είναι ανειδίκευτοι ή έχουν υψηλή κατάρτιση, επιτρέπει να υπάρξουν σημαντικά οφέλη, για τις χώρες υποδοχής αλλά και για τα κράτη προέλευσης» σχολίασε η Σόνια Πλάθα, άλλη μια από τους συγγραφείς της έρευνας.

Πολιτικό άσυλο με το… σταγονόμετρο

Το 2014 η Παγκόσμια Τράπεζα καταμέτρησε περί τους 14,4 εκατομμύρια πρόσφυγες, ανθρώπους που έφυγαν για να σωθούν από διωγμούς στις πατρίδες τους, ζητώντας άσυλο σε κάποιο άλλο κράτος.

Σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, οι πρόσφυγες αντιπροσώπευαν πέρυσι το 6% του συνόλου των μεταναστών. Το 86% των προσφύγων υποδέχθηκαν αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Τουρκία, το Πακιστάν και ο Λίβανος, ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες δεν υποδέχθηκαν παρά 1,6 εκατ. ανθρώπους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ