Ένας 98χρονος Ουκρανός που φέρεται ότι πολέμησε στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας και καταχειροκροτήθηκε ως «ήρωας» στην καναδική Βουλή τον περασμένο μήνα διώκεται στη Ρωσία για «γενοκτονία» εναντίον αμάχων στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε την Παρασκευή (20/10) η ρωσική ερευνητική επιτροπή.

Η επιτροπή άσκησε ερήμην κατηγορίες εις βάρος του Γιαροσλάβ Χούνκα, λέγοντας ότι εξετάζεται η πιθανότητα έκδοσης διεθνούς εντάλματος σύλληψης και ερήμην σύλληψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατηγορούμενος ότι πολέμησε στα Ες-Ες, ο Χούνκα καταχειροκροτήθηκε τον Σεπτέμβριο από Καναδούς βουλευτές, τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εβραϊκού θρησκεύματος, οι οποίοι δεν γνώριζαν το παρελθόν του.

Μόλις έγινε γνωστό τί είχε κάνει ο Χούνκα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκλήθηκε σάλος αντιδράσεων, με τον πρόεδρο της Βουλής να παραιτείται και τον πρωθυπουργό Τριντό να ζητά επανειλημμένα συγγνώμη για την “προσβολή των θυμάτων του Ολοκαυτώματος”.

Η μονάδα στην οποία φέρεται να ανήκε ο Χούνκα κατηγορείται ότι σκότωσε «τουλάχιστον 500 πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης», συμπεριλαμβανομένων Εβραίων και Πολωνών, σε ένα χωριό στην επαρχία Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρωσική ερευνητική επιτροπή τόνισε ότι ζήτησε βοήθεια από τον Καναδά, την Πολωνία και τη Λευκορωσία για την έρευνά της.

Ο Πολωνός υπουργός Παιδείας είχε ήδη ανακοινώσει ότι είχε ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί αν αυτός ο Ουκρανός είχε διαπράξει εγκλήματα στην Πολωνία, με σκοπό την πιθανή έκδοσή του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στις αρχές Οκτωβρίου ότι ήταν «απολύτως αηδιαστικό» το ότι ο πρώην στρατιώτης χειροκροτήθηκε, ιδίως από τον Ζελένσκι. «Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σηκώθηκε και χειροκρότησε έναν ναζί που δολοφόνησε Εβραίους. Αυτό δεν είναι ένδειξη ναζιστικοποίησης της Ουκρανίας;» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ρωσία κατηγορεί την ουκρανική ηγεσία ότι είναι «νεοναζί» και προβάλλει ως δικαιολογία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την ανάγκη «αποναζιστικοποίησης» της γειτονικής της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης