Στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια και στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ αναφέρεται εκτενώς το Russia Today στο δημοσίευμα του στην γαλλική του ιστοσελίδα, με τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βόρεια Μακεδονία για μια ιστορική επίσκεψη».

Το RT υπογραμμίζει πως η επίσκεψη «συνιστά μια επιπλέον ένδειξη της ύφεσης που σημειώθηκε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών τον Ιούνιο του 2018». Σημειώνει επίσης ότι αυτή η ύφεση στις σχέσεις θα αποτελέσει κυρίως την ευκαιρία για τις δύο χώρες να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες, παρακινώντας τους επιχειρηματίες των δύο χωρών να επαναλάβουν τον διάλογο και με επιτροπές διεθνών εμπειρογνωμόνων και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, ώστε να βρουν λύσεις στο ζήτημα των εμπορικών ονομασιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξίσου εκτενής είναι η αναφορά και του πρακτορείου Ria Novosti, στην ανταπόκριση του από το Βελιγράδι το οποίο, επικαλούμενο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψαν την Τρίτη μια συμφωνία που αφορά τη συνδρομή της Ελλάδας στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη ΕΕ όπως και μια σειρά σημαντικές συμφωνίες. Παράλληλα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έφθασε στα Σκόπια συνοδευόμενος από υπουργούς της κυβέρνησης του κι επιχειρηματίες «υπήρξε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, που επισκέφθηκε την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία τα τελευταία 28 χρόνια» και πως « η επίσκεψη χαρακτηρίσθηκε και από τις δύο πλευρές ιστορική».

Το Ria Novosti, αφού παραθέτει αποσπάσματα από την συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι δύο πρωθυπουργοί, υπενθυμίζει ότι με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υπεγράφη μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων τον Ιούνιο του 2018, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, όπως και ότι την συμφωνία την υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Το ρωσικό πρακτορείο αναφέρεται επίσης ότι η Συμφωνία τέθηκε προς έγκριση σε δημοψήφισμα που έγινε στην Βόρεια Μακεδονία στις 30 Σεπτεμβρίου του 2018, αναφέροντας ότι «στην πραγματικότητα απορρίφθηκε, αφού η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήτα περίπου στο 37% , με όριο το 50%» ενώ «από τους συμμετέχοντες στην ψηφοφορία το 91,5% τάχθηκαν υπέρ της Συμφωνίας». «Παρόλα αυτά- γράφει το Ria Novosti- η συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία επίσημα τέθηκε σε ισχύ, και η χώρα άλλαξε ονομασία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ria Novosti αναφέρεται επίσης και στην αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, με την ίδρυση πρεσβειών στις δύο χώρες , την οποία ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ.

Το πρακτορείο TASS σε ανταπόκριση του από τα Σκόπια, αναφερόμενο στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνει ότι «η σημερινή επίσκεψη του Τσίπρα δικαίως θεωρείται ιστορική». «Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην γειτονική χώρα τα τελευταία 28 χρόνια, από το 1991 όταν η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της».

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο στην ίδια ανταπόκριση του με τίτλο «ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας χαρακτήρισε την διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ ανεπίστρεπτη», δίνει έμφαση στη σχετική δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ερωτηθείς για τις προθέσεις της αντιπολίτευσης, της κάθε χώρας αν έρθει στην κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης