Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως επιτιθέμενες ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν εντός ολίγων ωρών να προωθήσουν ειδικές μονάδες κομάντος σε καίρια στρατηγικά σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας. Τελικά, και μετά το πρώτο blitzkrieg στις 5 το πρωί της Πέμπτης με ρωσικούς πυραύλους και στοχευμένους βομβαρδισμούς από μαχητικά αεροσκάφη, η ουκρανική αεράμυνα σε όλα της τα επίπεδα φαίνεται πως εξουδετερώθηκε μέσα σε ελάχιστες ώρες.

Λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης ήταν φανερό πια πως η ουκρανική ηγεσία αντιμετώπιζε σοβαρότατο πρόβλημα ελάχιστα χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου. Βεβαίως, όπως επισήμαναν ειδικοί απεσταλμένοι των τηλεοπτικών σταθμών των δυτικών χωρών στα διάφορα μέτωπα, στην ίδια κατάσταση βρέθηκαν και οι ουκρανικές δυνάμεις στο Χάρκοβο και προφανώς στη Χερσόνα, δίπλα στην Κριμαία και πάνω από την Οδησσό. Γύρω στο μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι κάλεσε κάθε πολίτη ο οποίος είναι σε θέση να φέρει όπλο, να προσέλθει στους εθελοντικούς σταθμούς του στρατού για να πολεμήσει, ενώ άνοιγε τις φυλακές για τους ποινικούς αν θέλουν να πολεμήσουν.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε από πολιτικούς αναλυτές και από διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς ως ένδειξη αδυναμίας ή ακόμα και αδιεξόδου.

Βίντεο-ντοκουμέντο του CNN αποκαλύπτει πόσο πλησιάζουν οι ρωσικές δυνάμεις στο κέντρο του Κιέβου. Ο Βρετανός ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού κατάφερε να πλησιάσει στα 100 μέτρα του Ρώσους κομάντος, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο ΜΙ-8 νωρίτερα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο «Αντόνοφ», σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από την Πλατεία Μεϊντάν της πρωτεύουσας και 15 χιλιόμετρα από τον περιφερειακό δακτύλιο της πόλης.

Ο απεσταλμένος του CNN εξηγεί πως οι Ρώσοι κομάντος, αφού κατέλαβαν το αεροδρόμιο, κατάφεραν πάρα πολύ γρήγορα να διασφαλίσουν την περίμετρο. Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg νωρίτερα είχε επιβεβαιώσει την κατάληψη του αεροδρομίου «Αντόνοφ» και είχε μάλιστα αναφέρει πως έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή αυτή και τα πρώτα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, πληροφορία η οποία μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Επισημαίνεται πως, παράλληλα με αυτή την ενέργεια των Ρώσων κομάντος στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κιέβου, πυκνοί μαύροι καπνοί υψώνονταν από το κτήριο των υπηρεσιών πληροφοριών του ουκρανικού στρατού στο υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Εάν επιβεβαιωθεί και αυτή η πληροφορία, τότε Ρώσοι κομάντος είχαν καταφέρει ήδη πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης να εισέλθουν σε στρατηγικά σημεία της πόλης του Κιέβου.

Δείτε το βίντεο με τους Ρώσους κομάντος στο αεροδρόμιο «Αντόνοφ»: 

 

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, και ενώ τα μηνύματα από το Χάρκοβο στη Χερσόνα και το Κίεβο επέμεναν πως σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον βασικό κορμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και πως σε τοπικό επίπεδο οι Ρώσοι πρότειναν με τελεσίγραφο σε ουκρανικές μονάδες που ήταν περικυκλωμένες να παραδοθούν (συνέβη στην περιφέρεια του Χάρκοβο), η ρωσική πλευρά προέβη σε ένα ακόμη βήμα άσκησης ψυχολογικής πίεσης. Δημοσιοποίησε την πρόθεση του Κρεμλίνου να συζητήσει τους όρους παράδοσης του ουκρανικού στρατού. Ήταν περίπου 6.50 το βράδυ της Πέμπτης και ο πόλεμος είχε ξεκινήσει στις 5 το πρωί. Είχαν περάσει δηλαδή μόλις 14 ώρες.

Περίπου την ίδια ώρα, για πολλοστή φορά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, αλλά και κατά μόνας οι σύμβουλοί του, προέβαιναν σε συνεχείς δηλώσεις σχετικά με την ανάγκη συγκρότησης από τη Δύση και το ΝΑΤΟ, σε συνεργασία με την Ουκρανία, ενός «μετώπου αντι-Πούτιν». Ο Πρόεδρος Ζελένσκι γνώριζε πως το βράδυ της Πέμπτης θα συνεδρίαζε η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μοναδικό θέμα στην ατζέντα την επιβολή των νέων κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης θα λαμβάνονταν οι αποφάσεις από τους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να λάβει η Συμμαχία υπό τις παρούσες συνθήκες και εξελίξεις. Είναι φανερό δηλαδή πως το Κίεβο δεν μπορούσε πια παρά να ελπίζει στον διεθνή παράγοντα για να μετριαστεί η ορμή της ρωσικής επίθεσης.

 

 

Όπως όμως επισήμαιναν όλοι οι αναλυτές που εμφανίστηκαν σε τηλεοπτικά πάνελ ή υπέγραψαν άρθρα στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων δυτικών εφημερίδων, ο Πούτιν δεν θα είχε κανέναν απολύτως λόγο να διακόψει την επέλαση των δυνάμεών του πριν ολοκληρώσει το στρατηγικό του σχέδιο, που είναι η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση και άρα φινλανδοποίηση της Ουκρανίας, καθώς και η αλλαγή κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της χώρας.