Ένα διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες με επίκεντρο τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων από την άνοιξη του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει στις 12:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία Τούρκων μεσολαβητών, επεσήμαναν πηγές από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μια άλλη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα, από τις 10:45, μεταξύ Ουκρανών, Τούρκων και Αμερικανών στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τις πηγές αυτές

Με εποπτεία των ΗΠΑ αλλά χωρίς Ζελένσκι

Το εάν θα υπάρξει τετραμερής συνάντηση δεν έχει αποφασιστεί μέχρι στιγμής, πάντα σύμφωνα με τις πηγές του dpa.

Επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής είναι ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε γνωστό πως δεν θα είναι παρών στις συνομιλίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν να μην συμμετάσχει.

Η ρωσική διπλωματία απέρριψε τις επικρίσεις ότι έστειλε αντιπροσωπεία δεύτερης τάξης.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι θεωρείται πρόσωπο χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό βάρος στη Δύση και στο Κίεβο.

Ωστόσο είχε επίσης πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις του 2022, λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου, που τελικά αποδείχτηκαν άκαρπες.

Ο κ. Ζελένσκι έστειλε 12μελή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ. Τα υπόλοιπα μέλη είναι ανώτερα στελέχη υπηρεσιών πληροφοριών, του επιτελείου και σύμβουλος της προεδρίας.

Σκοπός είναι να συμφωνηθεί «δίκαιη και διαρκής ειρήνη», διαβεβαίωσε το Κίεβο. Οι συγκεκριμένες οδηγίες που δόθηκαν είναι άκρως απόρρητες.

Ο κ. Ουμέροφ ήταν επίσης παρών στις συνομιλίες το 2022. Ο Τατάρος της Κριμαίας δεν είχε ακόμη αναλάβει υπουργός τότε, ήταν απλός βουλευτής.

Ο κ. Ρούμπιο δήλωσε χθες πως δεν έχει «μεγάλες προσδοκίες».

Τι θέλει η Ρωσία, τι ζητά η Ουκρανία

Ο Πούτιν απαιτεί τον έλεγχο πέντε ουκρανικών περιοχών –συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων ζωνών που ακόμα δεν έχει καταλάβει–, περιορισμούς στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και διακοπή κάθε δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Παρά τις βαριές απώλειες, φαίνεται να πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να εξουθενώσει στρατιωτικά την Ουκρανία και να υπαγορεύσει τους όρους.

Το Κίεβο από την άλλη, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί πια να απελευθερώσει με τα όπλα τα κατεχόμενα εδάφη, θέλει να παγώσει τις εχθροπραξίες και να υποστηρίξει νομικά ότι η αναγνώριση της ρωσικής προσάρτησης αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η ουκρανική πλευρά αρνείται οποιονδήποτε περιορισμό στις στρατιωτικές της δυνατότητες και ζητά να της δοθούν εγγυήσεις ότι η Ρωσία δεν θα επιχειρήσει νέες επιθέσεις εναντίον της στο μέλλον. Ζητεί, επίσης, την επιστροφή χιλιάδων παιδιών που έχουν μεταφερθεί βιαίως στη Ρωσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης