Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς για τον δήμο του Βουκουρεστίου προηγείται στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Ρουμανία και αναμένεται ότι θα βάλει τέλος στη 12ετή διακυβέρνηση της πόλης από την κεντροαριστερά, σύμφωνα με ένα έξιτ-πολ.

Ο μαθηματικός και προασπιστής της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ρουμανίας Νικούσορ Νταν, 50 ετών, συγκεντρώνει ποσοστό 47%, έναντι 39% της απερχόμενης δημάρχου Γκαμπριέλα Φιρέα, 48 ετών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας CURS-Avangarde. Ο Νταν στηρίχθηκε από το κόμμα του, το USR-Plus και τους κυβερνώντες Φιλελεύθερους (PNL).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ίδιο έξιτ-πολ, υποψήφιοι της κεντροδεξιάς προηγούνται επίσης σε τέσσερα από τα έξι δημοτικά διαμερίσματα του Βουκουρεστίου.

«Θα αρχίσουμε να εκσυγχρονίζουμε τη διοίκηση, σας καλώ όλους να είστε εταίροι μας στην αναδιάρθρωση του Βουκουρεστίου», είπε ο Νταν αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Για «καθαρή νίκη», έκανε λόγο από την πλευρά του ο Φιλελεύθερος πρωθυπουργός Λούντοβιτς Όρμπαν. «Καταφέραμε να απελευθερώσουμε το Βουκουρέστι» από τους Σοσιαλδημοκράτες, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To USR-Plus, μια νεόκοπη συμμαχία που συγκροτήθηκε γύρω από τον Νταν με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και της κερδοσκοπίας μέσω των ακινήτων στο Βουκουρέστι, έκανε την έκπληξη αφού καταλαμβάνει το ένα τρίτο των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας. Εκτιμάται ότι μετά την επιτυχία αυτή ανοίγει ο δρόμος για να συνεργαστεί με τους Φιλελεύθερους ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι, παρά την πανδημία και τους φόβους ότι η αποχή θα έφτανε σε επίπεδα ρεκόρ, η συμμετοχή στις σημερινές δημοτικές εκλογές ήταν παραπλήσια με εκείνη του 2016, έφτασε δηλαδή γύρω στο 46%. Με 4.700 νεκρούς και περίπου 1.400 νέα κρούσματα ημερησίως, η Ρουμανία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την Covid-19.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης