Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα «συγκρατημένα αισιόδοξος» όσον αφορά την πιθανότητα η Ουγγαρία να τερματίσει την εναντίωσή της στο να αναλάβει το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του NATO, αφού συζήτησε το ζήτημα με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Ρούτε θεωρείται γενικά ο επικρατέστερος διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ, του Νορβηγού που θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού έως τα τέλη του 2024, αφού έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των περισσότερων κρατών μελών της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως μέχρι σήμερα στην υποψηφιότητα του εναντιώνεται ο Όρμπαν, ενώ έχει επίσης ανταγωνιστή, τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος όσον αφορά την Ουγγαρία», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Όρμπαν, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Ο Όρμπαν έχει δηλώσει διατεθειμένος να τερματίσει την εναντίωσή του στην υποψηφιότητα του Ρούτε αν ο Ολλανδός πρωθυπουργός ζητήσει συγγνώμη για σχόλια του σχετικά με την Ουγγαρία, τα οποία ο δεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός θεώρησε προσβλητικά, κι αν η Βουδαπέστη εξαιρεθεί από τη σχεδιαζόμενη αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η συμμαχία στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο ο Ρούτε είπε πως ο Όρμπαν «δεν αξίωσε συγγνώμες» και «υπογράμμισα πως ασφαλώς, κατέγραψα» την αντίδραση της ουγγρικής κοινωνίας «σε αυτό που είχα πει πριν από δύο χρόνια».

«Μείναμε εκεί, στο ότι καταγράφουμε, κοιτώντας προς το μέλλον, και δεν απαίτησε συγγνώμες», επέμεινε.

Τα κράτη μέλη του NATO θέλουν να κλειστεί συμφωνία για τον διάδοχο του Στόλτενμπεργκ πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών τους στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης