Άλλοι 11 Ισραηλινοί απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς το βράδυ της Δευτέρας (27/11), 52 ημέρες αφότου μεταφέρθηκαν στη Γάζα ως όμηροι ύστερα από την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Οι όμηροι απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου της ανταλλαγής ομήρων-κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι 33 Παλαιστίνιοι (30 παιδιά και 3 γυναίκες), που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές, αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Στο μεταξύ, η Haaretz έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των 11 Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν απόψε. Πρόκειται για εννέα παιδιά και δύο μητέρες.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι ταυτόχρονα, έξι Ταϊλανδοί πολίτες θα απελευθερωθούν σήμερα από τη Χαμάς σύμφωνα με δημοσιεύματα του αιγυπτιακού τηλεοπτικού δικτύου Al-Cairo.

Δείτε LIVE

 

Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed al Ansari, ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο επιπλέον ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιβεβαιώνει για την παράταση της εκεχειρίας η Χαμάς

Από την πλευρά της, η Χαμάς δήλωσε ότι συμφώνησε με το Κατάρ και την Αίγυπτο για διήμερη παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας με το Ισραήλ.

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Reuters ότι η παράταση της εκεχειρίας έγινε υπό τους ίδιους όρους με την προηγούμενη τετραήμερη κατάπαυση του πυρός: «Επετεύχθη συμφωνία με το Κατάρ και την Αίγυπτο για παράταση της προσωρινής ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο ακόμη ημέρες, με τους ίδιους όρους όπως και στην προηγούμενη εκεχειρία».

Ο Λευκός Οίκος “χαιρετίζει” την παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα

Ο Λευκός Οίκος «χαιρετίζει» την παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Η Ουάσιγκτον «θα ευχόταν σίγουρα η κατάπαυση του πυρός να παραταθεί περαιτέρω και αυτό θα εξαρτηθεί από τις απελευθερώσεις επιπλέον ομήρων από τη Χαμάς», συμπλήρωσε.

Ο Τζον Κίρμπι πρόσθεσε πως ελπίζει ότι Αμερικανοί πολίτες θα βρίσκονται μεταξύ των 20 ομήρων που θα απελευθερωθούν στη συνέχεια, καθώς 8 έως 9 Αμερικανοί πολίτες πιστεύεται ότι εξακολουθούν και βρίσκονται μεταξύ των ομήρων.

Ο ΟΗΕ θέλει η εκεχειρία να γίνει πλήρης κατάπαυση του πυρός

Εκπρόσωπος του επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε από την πλευρά του ότι θέλει να δει την εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να μετατρέπεται σε πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. «Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», δήλωσε ο Στεφάν Ντιζαρίκ εκ μέρους του Αντόνιο Γκουτέρεζ.

«Ο διάλογος που οδήγησε στη συμφωνία πρέπει να συνεχιστεί, καταλήγοντας σε μια πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, προς όφελος του λαού της Γάζας, του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής».

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες με κάθε δυνατό τρόπο», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης