Η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυνάμεων της Συριακής Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας και της Τουρκίας κινδυνεύει λίγες ώρες από την κήρυξή της, καθώς η Άγκυρα κατηγόρησε τις δυνάμεις του Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ ότι επιτέθηκαν σε τουρκικό στρατόπεδο.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη ότι η Μόσχα και η Άγκυρα είχαν συνάψει  συμφωνία για πλήρη κατάπαυση του πυρός στη βορειοδυτική επαρχία Idlib, το τελευταίο οχυρό του πολέμου στη  Συρία.

Εκεί κατοικούν τρία εκατομμύρια άμαχοι. Το Idlib βρισκόταν υπό ρωσικό και συριακό βομβαρδισμό από τα τέλη Απριλίου στις χειρότερες συγκρούσεις του τελευταίου χρόνου  με αποτέλεσμα να σκοτωθούν  περίπου 500 άνθρωποι.

Μόλις δύο ώρες μετά την ανακοίνωση, οι δυνάμεις της Συρίας πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές κοντά στο Idlib και την Hama, υποστήριξε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τα συριακά στρατεύματα έβαλαν επίσης 35 βλήματα όλμου εναντίον τουρκικού στρατιωτικού παρατηρητήριου που παρακολουθεί τη ζώνη απεμπλοκής στο Idlib, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. «Οι απαραίτητες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί με τη Ρωσία σε σχέση με την επίθεση», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης