Του Κώστα Μπετινάκη

Σε παρατεταμένη ένταση βρίσκονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις με αφορμή τα πυρηνικά στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, ενώ δημοσιεύματα έχουν αρχίσει να αναφέρονται σε ενδεχόμενη αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να απομακρύνουν τα πυρηνικά τους όπλα που βρίσκονται στην Τουρκία και να τα μεταφέρουν στη Ρουμανία, επειδή δεν θεωρούν πλέον ασφαλή τη βάση του Ιντσιρλίκ, όπου έχουν εγκατασταθεί.

Αυτό υποστηρίζει αποκλειστικό ρεπορτάζ της ενημερωτικής ιστοσελίδας EurActiv, οι συντάκτες του οποίου επικαλούνται «δύο ανεξάρτητες πηγές» που δεν κατονομάζουν. Το δημοσίευμα δεν επιβεβαιώνεται από Αμερικανούς επίσημους και διαψεύδεται από τη ρουμανική κυβέρνηση, αλλά έρχεται να υπογραμμίσει την αυξημένη δυσπιστία που περιβάλλει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Στο ρεπορτάζ του EurActiv αναφέρεται ότι περί τα 50 τακτικά πυρηνικά όπλα των Ηνωμένων Πολιτειών φυλάσσονται στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βάση του Ιντσιρλίκ χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ για τις επιχειρήσεις τους εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία και βρέθηκε στο κέντρο της «θύελλας» τη δραματική νύχτα της 15ης Ιουλίου. Ο διοικητής και άλλοι αξιωματικοί της βάσης συνελήφθησαν από νομιμόφρονες δυνάμεις με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ η ηλεκτροδότηση της βάσης διακόπηκε επί ώρες. Η τουρκική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την απογείωση αμερικανικών αεροπλάνων από το Ιντσιρλίκ για ένα διάστημα, ενώ στελέχη της άφηναν υπονοούμενα για αμερικανική ανάμειξη στο αποτυχόν στρατιωτικό κίνημα. 

Η απάντηση ήρθε από τον εκδότη προσκείμενης στην πολιτική Ερντογάν εφημερίδας Ιμπραήμ Καραγκιούλ που έγραψε στο Twitter του: «Τα πυρηνικά του Ιντσιρλίκ πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία, αλλιώς η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τον έλεγχό τους».

Αμερικανός πτέραρχος επισκέφθηκε το Ιντσιρλίκ

Ο αρχηγός της αμερικανικής αεροπορίας πτέραρχος David Goldfein επισκέφθηκε την αεροπορική βάση, απ΄όπου απογειώνονται τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν θέσεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου (Daesh) στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βάση βρίσκεται κοντά στα Άδανα, κάπου 112 χιλιόμετρα από τα τουρκο-συριακά σύνορα.

Όπως είπε ο Αμερικανός πτέραρχος μιλώντας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς της βάσης, «ένα από τα πράγματα που θεωρούν πως πηγαίνουν καλά για τις ΗΠΑ είναι οι σχέσεις με τους συμμάχους των, όπως εδώ ακριβώς στην Τουρκία».

Τσαβούσογλου: Ουδέποτε κατηγορήσαμε τις ΗΠΑ για το πραξικόπημα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Al-Sharq του Κατάρ, υποστηρίζει ότι η Τουρκία «ουδέποτε κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι βρίσκονταν πίσω από το αποτυχόν πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου», και ότι «ως πολιτικός δεν του αρέσουν οι φήμες ότι ΗΠΑ και άλλες χώρες είδαν ευνοϊκά την απόπειρα. Υπάρχει όμως αυτή η εντύπωση στον τουρκικό λαό και θα σταματήσει αν οι ΗΠΑ απελάσουν στην Τουρκία τον Φετουλά Γκιουλέν».

Για τον Τσαβούσογλου, «όσο ο Γκιουλέν και η τρομοκρατική οργάνωσή του παραμένουν στις ΗΠΑ, θα διατηρείται η εντύπωση αυτή στους Τούρκους».

Πάντως, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η απάντηση του Πενταγώνου για το πραξικόπημα δημιουργεί ερωτήματα» εκφράζει αμφιβολίες για το «πότε και πώς η Ουάσινγκτον έμαθε για το πραξικόπημα». Προβάλει τη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου Peter Cook ότι «η εκδήλωση του πραξικοπήματος αποτέλεσε έκπληξη για μας όπως και για τον τουρκικό λαό».

Το τουρκικό πρακτορείο, ανέφερε πως τις εβδομάδες που ακολούθησαν την καταστολή του πραξικοπήματος, «Αμερικανοί και Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συζήτησαν για το ζήτημα που έχει προκύψει, χωρίς ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συζητήσεων αυτών».

«Επίκεντρο των συζητήσεων αποτέλεσε η δραστηριότητα στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τους πραξικοπηματίες».

Τεταμένες οι σχέσεις Τουρκίας –ΝΑΤΟ

Δημοσιεύματα με αφορμή την αποκατάσταση των σχέσεων Άγκυρας-Μόσχας κατακλύζουν το διαδίκτυο, την ώρα που οι σχέσεις του καθεστώτος που εγκαθιδρύσει πλέον ο Ερντογάν, δείχνει συγκρουσιακή πορεία με την Ουάσιγκτον.

Εντύπωση έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία για το πόσο… ενοχλητική ήταν η απάθεια που έδειξαν οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι στην εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, και πόσο χαλαρή ήταν η αντίδρασή τους μετά την αποτυχία του.

Η πλέον πρόσφατη κρίση Τουρκίας-ΝΑΤΟ προκλήθηκε με αφορμή τουρκικό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε για τον υποναύαρχο Mustafa Zeki Ugurlu που ήταν τοποθετημένος στο συμμαχικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια. Η κατηγορία ήταν η γνωστή: Οι διασυνδέσεις του με το κίνημα των Γκιουλενιστών. Το ένταλμα είχε διαβιβαστεί στο ΝΑΤΟ τρεις ημέρες πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος αλλά το ΝΑΤΟ το αγνόησε και δεν έστειλε τον Ugurlu πίσω στην Τουρκία. Ούτε καν τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του.

Ο υποναύαρχος, πήρε βεβαίωση από νοσοκομείο του Νόρφολκ, που ανέφερε ότι έπασχε από «vertigo» και θα ήταν επικίνδυνο να πραγματοποιήσει υπερατλαντική πτήση.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η τουρκική κυβέρνηση αποστράτευσε τον Ugurlu, ο οποίος όμως εστάλη ως αντιπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις 26 Ιουλίου σε σύσκεψη με βιομηχάνους. Η φωτογραφία του αποσύρθηκε από τον ιστότοπο του ΝΑΤΟ στις 13 Αυγούστου, μετά τον θόρυβο που είχε προκληθεί στα τουρκικά Μέσα.

Ο υποναύαρχος ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ, κι από τότε ουδείς γνωρίζει που βρίσκεται. Η Τουρκία έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα, επειδή το ΝΑΤΟ «δεν πήρε στα σοβαρά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον Ugurlu.

Ενοχλημένη επίσης είναι οι Άγκυρα, επειδή οι περισσότεροι στρατηγοί (που πλέον έχουν αποστρατευθεί), τη μοιραία νύχτα του πραξικοπήματος μπορεί να μην συμμετείχαν ενεργά αλλά είχαν στηρίξει παθητική στάση απέναντι στους πραξικοπηματίες. Κι ήταν όλοι με ΝΑΤΟϊκές διασυνδέσεις και υποστηρικτές των δραστηριοτήτων της Συμμαχίας.

Ξεκάθαρα ο ερντογανικος Τύπος επανειλημμένα έχει καταγγείλει πως «το ΝΑΤΟ συνεργάσθηκε με τους Γκιουλενιστές εν γνώσει της CIA».

Το ερώτημα που αιωρείται στην Τουρκία, είναι «μήπως η Τουρκία σχεδιάζει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, ή το ΝΑΤΟ να αποχωρήσει από την Τουρκία;».

Και πάμε στοίχημα πως την απάντηση περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Βλαντίμιρ Πούτιν…

Δεν προκαλεί απορία ότι η Μόσχα αποδέχθηκε με ικανοποίηση την επανένωση των σχέσεών της με την Άγκυρα. Ο Πούτιν βλέπει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας με τις ΗΠΑ, επειδή στο βάθος διαβλέπει ενδεχόμενο εξασθένησης της ισχύος του ΝΑΤΟ, στα σύνορα με τη Ρωσία. Επειδή στις στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας, εντάσσεται ο δεύτερος σε ισχύ στρατός μετά τις ΗΠΑ.

Αν η Τουρκία φύγει από το ΝΑΤΟ, τότε θα δημιουργηθούν νέοι γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί και στην Ευρώπη, όπου πολλοί διερωτώνται για τον ρόλο της Ατλαντικής Συμμαχίας, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Οι νεοσυντηρητικοί της Ουάσιγκτον, έδωσαν νέο ρόλο στο αντικομμουνιστικό -ως τότε- ΝΑΤΟ: Το κατέστησαν εργαλείο για την απόκτηση της παγκόσμιας ηγεμονίας. Και ενέπλεξαν την Ευρώπη σε εγκλήματα πολέμου, τα οποία ως τώρα αποκρύπτονται από τα δυτικά Μέσα. Πως μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον ως εγκληματία, όταν είσαι συνεργός;

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ |AFP | dailysabah.com | hurriyetdailynews.com |Anadolu Agency | al-monitor.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης