Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας έφτασαν οι τιμές των τροφίμων σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Το γεγονός αποδίδεται στην καλοκαιρία που οδήγησε σε υπερπροσφορά δημητριακών καθώς και στην επιβράδυνση των εισαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Με την εξαίρεση του κρέατος οι τιμές σε όλα τα υπόλοιπα εμπορεύματα του κλάδου των τροφίμων κατέγραψαν αξιοσημείωτη πτώση. Συνολικά ο μηνιαίος δείκτης του κλάδου των τροφίμων του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 196,6 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,6% σε σχέση με τον Ιούλιο. Αντιθέτως οι τιμές του κρέατος σημείωσαν άνοδο κατά 14% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές των γαλακτοκομικών προϊόντων της Δύσης έπληξε τις τιμές, όπως συνέβη και με τη μείωση των κινεζικών εισαγωγών γάλακτος σε σκόνη.

Επίσης, η τιμή του σιταριού συνέχισε να υποχωρεί τον Αύγουστο, ύστερα από ακόμη μια χρονιά-ρεκόρ στην παραγωγή σιταριού που μεταφράστηκε σε πτώση της αξίας του εμπορεύματος από τον Ιούλιο του 2010. Οι τιμές του αραβόσιτου κατέγραψαν επίσης χαμηλά τετραετίας.

Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών αναμένεται να φθάσουν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας. Ο FAO προβλέπει 616 εκατ. τόνους αποθεμάτων στο τέλος της περιόδου συγκομιδής του 2015, πρόβλεψη που είναι κατά 12 εκατ. τόνους υψηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη και 37 εκατ. τόνους υψηλότερη σε σχέση με τα αποθέματα της περιόδου 2014-15.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο το ρύζι σημείωσε άνοδο, καθώς σε αυτό συνετέλεσε η επιλογή της Ταϊλάνδης να προχωρήσει σε περιορισμό πωλήσεων από τα αποθέματα της.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης