Τα σωστικά συνεργεία που αναζητούν το υποβρύχιο Titan στα βάθη του Ατλαντικού χθες άκουγαν κρότους κάθε 30 λεπτά, σύμφωνα με εσωτερική κυβερνητική ενημέρωση που επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις εξελίξεις της έρευνας και διάσωσης των πέντε επιβαινόντων.

Το Rolling Stone ήταν το πρώτο που ανέφερε την είδηση το βράδυ της Τρίτης και ακολούθησε το CNN, σύμφωνα με το Guardian. Τέσσερις ώρες μετά, και αφού μπήκαν στην έρευνα περισσότερες συσκευές σόναρ, ακούγονταν χτυπήματα, ανέφερε το σημείωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Ωστόσο, το σημείωμα δεν ήταν ξεκάθαρο σε ποια χρονική στιγμή της Τρίτης ακούστηκαν τα χτυπήματα και για πόσο διάστημα. Νεότερο σημείωμα που εστάλη το βράδυ της Τρίτης ανέφερε ότι ακούστηκαν κι άλλοι ήχοι, αλλά δεν περιγράφονταν ως «χτύποι».

Καναδικό αεροσκάφος P3 εντόπισε επίσης ένα λευκό ορθογώνιο αντικείμενο στο νερό, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση. Το Κοινό Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης αναζητά ένα υποβρύχιο τηλεχειριζόμενο όχημα για να βοηθήσει στην έρευνα, σύμφωνα με το υπόμνημα.

Σήμερα Τετάρτη γύρω στις 20:00 τοπική ώρα αναμένεται να φθάσει στο σημείο των ερευνών το γαλλικό σκάφος Atalante εξοπλισμένο με ειδικό βαθυσκάφος – ρομπότ.

 

Ο Richard Garriott, πρόεδρος του Explorers Club, εξέδωσε μια αισιόδοξη ανακοίνωση: «Υπάρχει λόγος ελπίδας, με βάση τα δεδομένα από το πεδίο της έρευνας. Καταλαβαίνουμε ότι πιθανά σημάδια ζωής έχουν εντοπιστεί στην τοποθεσία. Πιστεύουμε ότι η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ κάνει ό,τι είναι δυνατόν με όλους τους πόρους που διαθέτει».

 

 

Στο υποβρύχιο ερευνητικό και τουριστικό σκάφος βρίσκονται μέσα ο χειριστής του και τέσσερις επιβάτες. Πρόκειται για τον παγκοσμίου φήμης Γάλλο εξερευνητή, διευθυντή υποβρυχίων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού και πρώην αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού, Πολ Ανρί Ναρζολέτ, 77 ετών, τον Βρετανό επιχειρηματία και εξερευνητή, Χάμις Χάρντινγκ, 58 ετών, τον Πακιστανό δισεκατομμυριούχο Σαχζάντα Νταούντ, τον γιο του, Σουλεμάν, 19 ετών και τον Στόκτον Ρας, 61 ετών, ιδρυτή και CEO της OceanGate Expeditions – της εταιρείας που είχε αναλάβει την εν λόγω αποστολή προς το ναυάγιο του Τιτανικού.

Η OceanGate είχε προειδοποιήσει για πιθανά «καταστροφικά» προβλήματα

Ο Στόκτον ΡαςΧθες, το New York Times δημοσίευσε μια επιστολή που γράφτηκε το 2018 από ηγέτες της βιομηχανίας στον τομέα των υποβρυχίων σκαφών, προειδοποιώντας τον Στόκτον Ρας για πιθανά «καταστροφικά» προβλήματα με την ανάπτυξη του Titan. Ο Ρας είναι ο δημιουργός του Titan, Διευθύνων Σύμβουλος της OceanGate και ένας από τους πέντε ανθρώπους στο σκάφος που χάθηκε.

Η Marine Technology Society – μια βιομηχανική ομάδα που αποτελείται από «μηχανικούς ωκεανών, τεχνολόγους, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και εκπαιδευτικούς» – εξέφρασε «ανησυχία σχετικά με την ανάπτυξη του Titan και τις προγραμματισμένες αποστολές του Τιτανικού».

Προειδοποίησαν ενάντια στην «τρέχουσα πειραματική προσέγγιση που υιοθετήθηκε από την OceanGate».

Το ζήτημα ήταν εάν το υποβρύχιο Titan θα αξιολογούταν ανεξάρτητα από τις ρυθμιστικές αρχές του κλάδου ή τους αξιολογητές κινδύνου.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την αποστολή της επιστολής, η OceanGate δημοσίευσε μια ανάρτηση στο blog της εξηγώντας γιατί δεν θα πιστοποιούσαν το Titan. Στη δημοσίευση, η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι «τα υποβρύχια Titan έχουν σχεδιαστεί, κατασκευαστεί και επιθεωρηθεί σύμφωνα με αποδεκτά πρότυπα», αλλά δεν αναφέρεται «στους χειριστές τέτοιων σκαφών». Η εταιρεία ανησυχούσε επίσης ότι η διαδικασία ταξινόμησης θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη και να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην καινοτομία.

Οι κλειστοφοβικές συνθήκες μέσα στο μίνι υποβρύχιο 

Βγαλμένη από ταινία τρόμου θυμίζει η ιστορία των πέντε αντρών που βρίσκονται παγιδευμένοι στο υποβρύχιο Titan με ένα μόνο παράθυρο και χωρίς καθίσματα, χιλιάδες πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας χωρίς τρόπο να φτάσουν στον έξω κόσμο, αναφέρει η Daily Mail.

Όσοι βρίσκονται στο πλοίο, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού δισεκατομμυριούχου και εξερευνητή Χάμις Χάρντινγκ, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις στενές συνθήκες και όλα αυτά ενώ δεν θα μπορούν να δουν πέρα ​​από τα μαύρα βάθη του ωκεανού. Δεν χρειάζεται απλώς να αντιμετωπίσουν τις κλειστοφοβικές συνθήκες στο σκάφος, στο οποίο περιλαμβάνει μια τουαλέτα που έχει μόνο μια κουρτίνα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά και μια φθίνουσα παροχή οξυγόνου και τον κίνδυνο υποθερμίας.

Υποθέτοντας ότι το σκάφος είναι ακόμα άθικτο, επί του παρόντος δεν έχουν καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο και επομένως δεν γνωρίζουν εάν και πότε θα τους βρει κάποιος. Η αμερικανική ακτοφυλακή ηγείται των ερευνών για το μικρό σκάφος, με το όνομα Τιτάν, στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό όπου εξαφανίστηκε την Κυριακή. Χάρη σε προηγούμενες αναφορές για τις αποστολές του Τιτάνα στα βαθιά νερά, έχουμε μια ξεκάθαρη ιδέα για το πώς είναι για όσους έχουν παγιδευτεί μέσα στο υποβρύχιο, όπου ο χρόνος τελειώνει.

Δεν υπάρχουν καθίσματα και μόνο μία τουαλέτα – ένα μικρό μαύρο κουτί – με μια μαύρη κουρτίνα τραβηγμένη απέναντι για προστασία της ιδιωτικής ζωής. Όλοι οι επιβάτες είναι ξυπόλητοι και πρέπει να κάθονται στο πάτωμα.

Οι οικογένειές τους υπομένουν μια αγωνιώδη αναμονή σύμφωνα με τη Daily Mail για οποιαδήποτε είδηση ​​τους – ελπίζοντας ότι θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να βρεθούν έστω και χιλιάδες πόδια κάτω από το νερό, πριν τελειώσει το οξυγόνο στο πλοίο σε περίπου 40 ώρες.

Ωστόσο, ο πρώην διοικητής του Βασιλικού Ναυτικού Ράιαν Ράμσεϊ, 53 ετών, προειδοποίησε σήμερα ότι δεν υπάρχει «κανένας τρόπος» να σωθεί το πλήρωμα εάν το μικροσκοπικό σκάφος εξακολουθεί να βρίσκεται χιλιάδες πόδια κάτω από τη θάλασσα, επειδή η απαιτούμενη τεχνολογία «δεν υπάρχει». 

Το υποβρύχιο, μοντέλο «Cyclops-2» που ονομάζεται Titan, είναι το δεύτερο μοντέλο Cyclops που κατασκευάστηκε από την OceanGate – μετά το Cyclops-1. Είναι σε θέση να καταδύεται σε βάθος 2,4 μιλίων «με περιθώριο ασφαλείας», είπε η OceanGate σε μια κατάθεση της εταιρείας τον Απρίλιο σε ένα αμερικανικό περιφερειακό δικαστήριο στη Βιρτζίνια που επιβλέπει τα θέματα του Τιτανικού. To Τitan ζυγίζει 20.000 λίβρες στον αέρα, αλλά έχει έρμα, ώστε να είναι ουδέτερα πλευστικό μόλις φτάσει στον πυθμένα της θάλασσας, είπε η εταιρεία. Χθες αποκαλύφθηκε ότι οι τουρίστες που πληρώνουν 250.000 δολάρια για να κατέβουν σχεδόν 13.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για να δουν το ναυάγιο του Τιτανικού έπρεπε να υπογράψουν μία απαλλαγή λέγοντας ότι αποδέχονται ότι το υποβρύχιο δεν εγκρίνεται από κανένα ρυθμιστικό φορέα.

Σε μια δικαστική κατάθεση του Μαΐου 2021, η OceanGate είπε ότι το Titan είχε ένα «απαράμιλλο χαρακτηριστικό ασφαλείας» που αξιολογεί την ακεραιότητα του σε κάθε κατάδυση. «Αυτό το ενσωματωμένο σύστημα παρακολούθησης ανάλυσης υγείας παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση για τον πιλότο με αρκετό χρόνο για να σταματήσει την κάθοδο και να επιστρέψει με ασφάλεια στην επιφάνεια», εξηγεί η εταιρεία στον ιστότοπό της. Αν και είναι πιθανό το υποβρύχιο να είναι ακόμα άθικτο, είναι ένα μικρό σκάφος που έχει σχεδιαστεί για να χωράει μόνο πέντε άτομα για μια μέρα.

Συνήθως, τα ταξίδια περιελάμβαναν μια βουτιά δύο ωρών, αρκετές ώρες εξερεύνησης του Τιτανικού και στη συνέχεια ένα ταξίδι επιστροφής δύο ωρών πίσω στην επιφάνεια. Συνολικά, οι καταδύσεις μπορούν να διαρκέσουν έως και 10 ώρες η καθεμία.

Το σκάφος που μετέφερε τα πέντε μέλη του πληρώματος απεικονίστηκε να φεύγει από το λιμάνι St. John’s στον Καναδά την περασμένη εβδομάδα. Το υποβρύχιο εθεάθη να ρυμουλκείται από το μητρικό σκάφος MV Polar Prince έξω στη θάλασσα στο σημείο των συντριμμιών.

Αλλά ώρες μετά τη λήψη των τελικών εικόνων, το υποβρύχιο κατέβηκε στα σκοτεινά βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού για να δει το ναυάγιο στα 12.500 πόδια πριν χάσει κάθε επικοινωνία με τον Polar Prince – 350 μίλια από την ακτή της Newfoundland, στον Καναδά. Το υποβρύχιο, το οποίο ανήκει και λειτουργεί από την OceanGate Expeditions, είχε εκτοξευθεί γύρω στις 4 το πρωί της Κυριακής και έπαιρνε το πλήρωμα 12.500 πόδια κάτω από το νερό ως μέρος της περιοδείας του στο ναυάγιο του 1912 με 195.000 £ το άτομο. Αλλά το πλήρωμα έχασε την επικοινωνία με το μητρικό σκάφος του υποβρυχίου MV Polar Prince μία ώρα και 45 λεπτά μετά τη δίωρη κάθοδο και τώρα υπάρχει μια απεγνωσμένη αναζήτηση για να βρεθεί το σκάφος και όσοι επέβαιναν στο σκάφος πριν τελειώσει ο αέρας.

Σταδιακή ασφυξία, υποθερμία και κρίσεις πανικού

Ένας βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ προειδοποίησε για τις ανατριχιαστικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκλωβισμού σε ένα υποβρύχιο λίγες εβδομάδες πριν από την εξαφάνιση του τουριστικού υποβρυχίου του Τιτανικού, όπως αποκαλύπτει η DailyMail.

Σε μια επιστημονική εργασία που δημοσιεύθηκε σε ιατρικό περιοδικό τον περασμένο μήνα, ο Δρ Ντέιλ Μολέ, πρώην διευθυντής υποθαλάσσιας ιατρικής και ακτινοβολίας για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, εξέθεσε λεπτομερώς το «εχθρικό» περιβάλλον στα εμπορικά υποβρύχια, με τους επιβάτες να αντιμετωπίζουν εξάντληση των αποθεμάτων οξυγόνου, τοξικού διοξειδίου του άνθρακα και πτώση της θερμοκρασίας.

Το υποβρύχιο Titan που εξακολουθεί να λείπει θα έχει ένα φίλτρο διοξειδίου του άνθρακα για να απομακρύνει το υπερβολικό τοξικό αέριο που συσσωρεύεται όταν οι επιβάτες εκπνέουν στον περιορισμένο χώρο, αλλά στα περισσότερα σκάφη αυτό θα έχει περιορισμένη χωρητικότητα. Υπάρχει επίσης κίνδυνος υποθερμίας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών στα βάθη του ωκεανού, καθώς και του υπεραερισμού που προκαλείται από κρίσεις πανικού, οι οποίες μπορούν να καταναλώσουν περισσότερο πολύτιμο οξυγόνο.

Η εργασία του Δρ Μολέ δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό στις 29 Μαΐου, μόλις 20 ημέρες πριν το σκάφος «Τιτάνας» χάσει την επαφή με το μητρικό του πλοίο, αφήνοντας πέντε ανθρώπους παγιδευμένους. Μιλώντας στο DailyMail ο Δρ Μολέ είπε ότι είναι ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο για να σωθούν οι επιβάτες, αν δεν είναι ήδη νεκροί από μια «καταστροφική ρήξη του δοχείου πίεσης».

Χωρίς κανένα σημάδι του σκάφους ακόμη, οι πέντε επιβάτες αντιμετωπίζουν τη διπλή απειλή της μείωσης του οξυγόνου και του ακραίου κρύου στο βυθό. Υπάρχει πιθανότητα το Titan να βρίσκεται στην επιφάνεια του ωκεανού, αλλά επειδή οι επιβάτες σφραγίστηκαν μέσα στην κύρια κάψουλα με 17 μπουλόνια που μπορούν να ανοίξουν μόνο από το εξωτερικό, παγιδεύτηκαν και θα μπορούσαν ακόμα και να πνιγούν αν δεν βρεθούν σύντομα.

Στην εργασία του, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ciottone’s Disaster Medicine, ο Δρ Mολέ είπε: «Το παγιδευμένο πλήρωμα στο υποβρύχιο αντιμετωπίζει πολλές φυσιολογικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων τοξικών αερίων, έκθεσης σε υψηλές πιέσεις περιβάλλοντος και υποθερμίας».

«Όποτε οι άνθρωποι είναι περιορισμένοι σε αεροστεγή χώρο, οι περισσότεροι μπορεί να σκέφτονται το οξυγόνο, αλλά το διοξείδιο του άνθρακα είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερη ανησυχία. Σε ένα υποβρύχιο, θα έχουν κάποιο σύστημα καθαρισμού του διοξειδίου του άνθρακα. Αν έχαναν την ισχύ της μπαταρίας, τότε αυτό το σύστημα δεν θα λειτουργούσε πλέον».

Ένα σύστημα καθαρισμού αφαιρεί το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, καθιστώντας τον αέρα ασφαλή για την αναπνοή. Ανέφερε επίσης: «Όταν οι άνθρωποι μέσα εισπνέουν οξυγόνο και θα πάει από 21% σε 17% [οξυγόνο]. Αλλά θα εκπνεύσουν διοξείδιο του άνθρακα και αυτό το διοξείδιο του άνθρακα πρέπει να αφαιρεθεί γιατί διαφορετικά γίνεται τοξικό.

Οι άνθρωποι μέσα θα δυσκολευτούν να αναπνεύσουν, το βάθος αναπνοής τους θα αυξηθεί. Θα εμφανίσουν πονοκεφάλους και σταδιακά θα χάσουν τις αισθήσεις τους. Το αυξανόμενο επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα είναι αυτό που σκοτώνει πρώτα τους ανθρώπους όταν βρίσκονται σε αεροστεγές περιβάλλον, όχι το επίπεδο του οξυγόνου».

Εάν το υποβρύχιο δεν βρεθεί εντός των επόμενων ωρών, ο Δρ Μολέ είπε: «Μόλις χάσουν την ικανότητα να απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από αυτήν την εσωτερική ατμόσφαιρα, αυτό θα είναι το πράγμα που θα οδηγήσει στο θανατηφόρο συμβάν. Είναι σαν να βάζεις μια τσάντα πάνω από το κεφάλι σου. Θα έχουν ένα αίσθημα πνιγμού ή έλλειψης αέρα και μετά θα ακολουθήσει απώλεια των αισθήσεων». Η υποθερμία είναι ένας άλλος σημαντικός κίνδυνος για τους επιβαίνοντες.

Ο Δρ Μολέ είπε ακόμα: «Μέσα σε ένα μικρό υποβρύχιο όπως αυτό, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός στο σκάφος θα παράγει κάποια εσωτερική θερμότητα και οι επιβάτες θα παράγουν θερμότητα, καθώς δεν είναι πολύ μεγάλος χώρος. «Αλλά με τη μεσαία σφαίρα σε επαφή με τον ωκεανό, θα κάνει πολύ κρύο εκεί μέσα γρήγορα. Η μέση θερμοκρασία των ωκεανών είναι 5 βαθμοί Κελσίου.

Αρχικά, οι επιβάτες θα αρχίσουν να τρέμουν για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν θερμότητα, η οποία καταναλώνει περισσότερο οξυγόνο, και στη συνέχεια, πολλές φορές, μερικά από τα πρώτα πράγματα που επηρεάζονται είναι η κρίση. Στη συνέχεια θα χάσουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν τα χέρια τους και «μετά θα πέσουν σταδιακά σε απώλεια συνείδησης», είπε ο Δρ Μολέ.

Μια άλλη πιθανότητα για το τι θα μπορούσε να συμβεί είναι «κάποιο είδος ατυχήματος που θα έμοιαζε περισσότερο με μια καταστροφική ρήξη του δοχείου πίεσης», υποστηρίζει. «Αυτό συμβαίνει τόσο γρήγορα, που πραγματικά δεν θα ήξερες τι είχε συμβεί». Εάν συνέβαινε αυτό, όσοι επιβαίνουν στο πλοίο θα είχαν πεθάνει ακαριαία, πρόσθεσε.

Εάν το υποβρύχιο παραμένει άθικτο, ο Δρ Μολέ είπε ότι οι επιβάτες δεν θα πρέπει να υποφέρουν ακόμη από αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. «Σύμφωνα με τις 96 ώρες οξυγόνου ή υποστήριξης ζωής, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι όλα θα λειτουργούσαν κανονικά».

Καθηλωμένοι σε μια ολοένα και πιο αγχωτική κατάσταση, οι επιβάτες του υποβρυχίου είναι επίσης πιθανό να πανικοβληθούν. Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού περιλαμβάνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, δύσπνοια, τρόμο και μυϊκή ένταση. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ζάλη, ναυτία και ζάλη και να αισθάνονται τρέμουλο και εφίδρωση.

Οι επιβάτες μπορεί να αρχίσουν να αναπνέουν γρήγορα και βαθιά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει υπερβολική εκπνοή διοξειδίου του άνθρακα με πολύ λίγη εισπνοή οξυγόνου. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε υπεραερισμό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία.

Ο Δρ Μολέ υπέβαλε την εργασία του στο περιοδικό πριν από δύο χρόνια, η οποία κατά σύμπτωση δημοσιεύθηκε εβδομάδες πριν από το περιστατικό του Titan. Ο ίδιος καταλήγει: «οι εθνικές και διεθνείς κυβερνήσεις και οργανισμοί πρέπει να διαθέτουν ένα ισχυρό και αξιόπιστο σχέδιο απόκρισης έρευνας και διάσωσης που να εφαρμόζεται τακτικά. Το ιατρικό προσωπικό πρέπει να γνωρίζει καλά τις μοναδικές ιδιότητες της ναυτιλιακής ιατρικής, καθώς και να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος οποιασδήποτε ομάδας διάσωσης». 

Πηγή: The Guardian, Daily Mail

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης