Σε συμφωνία για το κλίμα, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, κατέληξαν τελικά οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της συνόδου της Κοπεγχάγης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Barack Obama-ο οποίος πριν από λίγη ώρα αναχώρησε για τις ΗΠΑ- δήλωσε πως για πρώτη φορά στην ιστορία όλες οι μεγάλες οικονομίες συμφώνησαν να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.
Δήλωσε επίσης ότι η συναίνεση θα χρησιμεύσει ως βάση για παγκόσμια δράση κατά της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy, όλες οι χώρες, μεταξύ αυτών και η Κίνα, θα παραδώσουν γραπτώς τα σχέδιά τους για τις περικοπές του διοξειδίου του άνθρακα έως τον Ιανουάριο του 2010.
Επίσης τόνισε πως όλες οι χώρες αποδέχτηκαν την ιδέα της καινοτομικής χρηματοδότησης των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ως βοήθεια προς τις φτωχές χώρες έως το 2020.
Ωστόσο, η απουσία ενός στόχου για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2050, που είναι απαραίτητος προκειμένου να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, αποτελεί “απογοήτευση”, για τον Γάλλο πρόεδρο.
Σε περίπου έξι μήνες η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel θα διοργανώσει διαπραγματεύσεις στη Βόνη, με σκοπό την προετοιμασία της επόμενης διάσκεψης για το κλίμα, στο Μεξικό στα τέλη του 2010.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι Merkel-Brown
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Gordon Brown, αποδέχθηκαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Κοπεγχάγη, αλλά άφησαν να εννοηθεί πως περίμεναν κάτι περισσότερο.
Η Merkel δήλωσε πως θα υποστηρίξει το συμβιβασμό, παρά τα ανάμικτα συναισθήματα που της προκαλεί. “Η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη για εμένα. Έχουμε κάνει ένα βήμα, είχαμε ελπίσει για πολλά περισσότερα”, είπε.
Πρόσθεσε δε πως η συμφωνία δεν είναι αρκετά φιλόδοξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αυξήσει τη δέσμευσή της να περικόψει τις εκπομπές άνθρακα από το 20% στο 30% έως το 2020.
Στο ίδιο κλίμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Gordon Brown. “Έχουμε κάνει μια αρχή”, “Αυτό που χρειαζόμαστε για να υπάρξει γρήγορα συνέχεια είναι η διασφάλιση ενός νομικά δεσμευτικού αποτελέσματος”, “Γνωρίζω πως θα χρειαστούμε μία νομικά δεσμευτική συνθήκη το επόμενο διάστημα αν πρόκειται να εξασφαλίσουμε όλες τις δεσμεύσεις, ιδίως για τα έτη μετά το 2020”, είπε.
Αντιδράσεις
Η συμφωνία για το κλίμα που επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή στην Κοπεγχάγη κατά το τέλος μιας συνόδου κορυφής αρχηγών κρατών είναι “η χειρότερη στην ιστορία”, δήλωσε ο Σουδανός αντιπρόσωπος Lumumba Stanislaus-Kaw Di-Aping, η χώρα του οποίου προεδρεύει της G77 (130 αναπτυσσομένων χωρών).
“Προς ώρας δεν υπάρχει συμφωνία”, επέμεινε, μόνο ένα σχέδιο διακήρυξης, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί, υπογραμμίζοντας πως η Κίνα δεν έχει “αποφανθεί επίσημα”.
“Αν μία και μόνο χώρα πει ‘Όχι’, δεν θα υπάρξει συμφωνία και πολλές χώρες είπαν ότι θα αρνηθούν”, διαβεβαίωσε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι έπειτα από μία πολυμερή συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Κινέζο πρωθυπουργό, τον Ινδό πρωθυπουργό Singh και τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Ζuma, επιτεύχθηκε μία “σημαντική συμφωνία”.
Η συμφωνία προσφέρει στις φτωχές χώρες οικονομική βοήθεια προκειμένου να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν δεσμεύει τις ανεπτυγμένες χώρες σε συνολικές μειώσεις εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Αντιδράσεις από μη κυβερνητική οργάνωση
Το σχέδιο διακήρυξης που υιοθετήθηκε έπειτα από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στην Κοπεγχάγη είναι “μία καταστροφή για τις πιο φτωχές χώρες”, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση “Φίλοι της Γης”.
“Μας προκαλεί αηδία η ανικανότητα των πλούσιων χωρών να δεσμευθούν για τις μειώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που γνωρίζουν πως είναι απαραίτητες, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι ιστορικά οι πρώτες στον κόσμο στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου”, δήλωσε ο πρόεδρος των Φίλων της Γης, Nimo Basei, σε ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης:
Πυρετώδεις οι συζητήσεις στην Κοπεγχάγη, Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009, 00:33