Έκρηξη σημειώθηκε σε πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται στη Φλαμανβίλ της Γαλλίας, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο κίνδυνος διαρροής πυρηνικής ενέργειας απομακρύνεται, σύμφωνα με τις γαλλικές αστυνομικές αρχέςΣύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον πέντε άτομα, τα οποία έχουν εισπνεύσει τοξικά αέρια, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των τραυματιών θα αυξηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πυρηνική μονάδα της Φλαμανβίλ βρίσκεται στη Μάγχη, κοντά στο Σερμπούρ.

Οι πυροσβέστες σημειώνουν ότι έχει εκδηλωθεί φωτιά, αλλά όχι στην πυρηνική ζώνη του εργοστασίου. Ο κίνδυνος διαρροής πυρηνικής ενέργειας απομακρύνεται, σύμφωνα με τις γαλλικές αστυνομικές αρχές.

Γάλλος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός στις δηλώσεις του σχετικά με το συμβάν, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής και μόλυνσης της γύρω περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 11.00 (ώρα Ελλάδας) στο μηχανοστάσιο της μονάδας παραγωγής ενέργειας, ενώ το ειδικό σχέδιο παρέμβασης δεν έχει ενεργοποιηθεί, επειδή δεν υφίσταται πυρηνικός κίνδυνος. Για προληπτικούς λόγους, η παραγωγή του αντιδραστήρα 1 έχει διακοπεί, όμως ο δεύτερος αντιδραστήρας εξακολουθεί να λειτουργεί.

Δείτε εικόνες από την έκρηξη:

Υπενθυμίζεται πως η γαλλική εταιρεία EDF είναι ο κύριος ανάδοχος ενός επίμαχου έργου ύψους 18 δισ. στερλινών (24 δισ. δολαρίων ΗΠΑ), το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Hinkley Point C στο Σόμερσετ της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Για το συγκεκριμένο έργο το πράσινο φως έδωσε τον Σεπτέμβριο του 2016 η βρετανική κυβέρνηση (σ.σ.: με πρωθυπουργό την Τερέζα Μέι), αλλά σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι επέβαλε νέους όρους που της επιτρέπουν να παρεμβαίνει στην πώληση του μεριδίου ελέγχου της EDF τόσο πριν όσο και μόλις αρχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο.

Η κατασκευή του έργου θα πραγματοποιηθεί και με την οικονομική υποστήριξη μίας κινεζικής εταιρείας.

Χρήστος Καράμπελας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης