Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί την 5η Ιουνίου τη Δανή πρωθυπουργό Μέτε Φρέντεριξεν, η χώρα της οποίας συγκαταλέγεται σε αυτές που μπορεί να προμηθεύσουν με μαχητικά αεροσκάφη δυτικής κατασκευής την Ουκρανία.

Θα συζητήσουν την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τους για «την ενίσχυση της διατλαντικής ασφάλειας και της οικονομικής ευημερίας», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας Καρίν Ζαν-Πιερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνάντησή τους θα συζητήσουν επίσης την «αταλάντευτη υποστήριξή τους» στην Ουκρανία.

Η Δανία, κράτος μέλος του NATO, συγκαταλέγεται στις χώρες που συμμετέχουν σε διεθνή συμμαχία που δημιουργήθηκε πρόσφατα για να προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικής κατασκευής F-16, με τις ευλογίες της Ουάσινγκτον.

Η σκανδιναβική χώρα οδεύει να αντικαταστήσει το βασικό μαχητικό του στόλου της πολεμικής αεροπορίας της, το F-16, με το F-35 και έχει ήδη αναλάβει τη δέσμευση να εκπαιδεύσει ουκρανούς χειριστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μπάιντεν και η κυρία Φρέντεριξεν θα συζητήσουν επίσης, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, για την «ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και άλλα θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης