Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι συμφώνησαν χθες Τρίτη να «εργαστούν μαζί προκειμένου να λάβει τέλος η σύρραξη» στην Ουκρανία, ανέφερε το Ελιζέ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις τηλεφωνικά για «τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και τις αποσταθεροποιητικές συνέπειές του για τον υπόλοιπο κόσμο», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μακρόν, ο οποίος υποδέχθηκε τον ινδό πρωθυπουργό στο Παρίσι τον Μάιο, τόνισε την «αποφασιστικότητα της Γαλλίας να συνεχίσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία».

Η Ινδία έχει αποφύγει να καταδικάσει ανοικτά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια και να πάρει σαφή θέση στις ψηφοφορίες στον ΟΗΕ.

Τον Ιούνιο πάντως προσυπέγραψε διακήρυξη της G7 που δεσμευόταν υπέρ του «σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας άλλων κρατών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στην επισιτιστική κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο γάλλος πρόεδρος επισήμανε «τη σημασία που έχει η διεθνής κοινότητα να δράσει με συντονισμένο τρόπο».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις «προκλήσεις στον χώρο του Ινδο-Ειρηνικού και την κατάσταση στη Σρι Λάνκα».

Κινεζικό πλοίο επιστημονικής έρευνας ελλιμενίστηκε χθες Τρίτη στο λιμάνι Χαμπαντότα, στη νότια Σρι Λάνκα, το οποίο διαχειρίζεται κινεζική εταιρεία, παρά τις ανησυχίες της Ινδίας και των ΗΠΑ, που έχουν εκφράσει φόβους ότι θα επιδοθεί σε κατασκοπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ινδία ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην Ινδικό Ωκεανό και στην καταχρεωμένη Σρι Λάνκα, που θεωρεί μέρος της σφαίρας επιρροής του. Το Πεκίνο έχει αναλάβει διάφορα έργα υποδομών στο νησί τα τελευταία χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης