Οι κάτοικοι πόλης στην Κίνα διασώθηκαν με φουσκωτά, την ώρα που πολλές περιοχές στο κεντρικό τμήμα της χώρας εξακολουθούν να πολιορκούνται από τα νερά, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν και από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 33 άνθρωποι.

Η Χενάν, η τρίτη μεγαλύτερη επαρχία της Κίνας με σχεδόν 100 εκατομμύρια κατοίκους, πλήττεται τις τελευταίες ημέρες από πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες και έχουν μετατρέψει τους δρόμους σε ποτάμια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Τσεντσόου, την πρωτεύουσα της επαρχίας, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν πλημμύρισε το μετρό της πόλης. Στη μητρόπολη των 10 εκατομμυρίων κατοίκων διασώστες και πυροσβέστες εξακολουθούν σήμερα να χρησιμοποιούν τεράστιες αντλίες για να απαντλήσουν τα νερά που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους.

Αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί κοντά στις εισόδους ενός τούνελ, όπου την Τρίτη εγκλωβίστηκαν πολλά οχήματα λόγω της ανόδου των υδάτων. Οι δυνάμεις ασφαλείας απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να φωτογραφίσουν το σημείο, ενώ είναι πιθανό να υπάρχουν ακόμη νεκροί στη σήραγγα μέσα στα οχήματα που παραμένουν κάτω από το νερό.

Ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν χθες Πέμπτη στη διάρκεια της νύχτας προκάλεσαν νέες πλημμύρες πιο βόρεια στην επαρχία. Η πόλη Σινσιάνγκ, που βρίσκεται 90 χιλιόμετρα από την Τσεντσόου, και τα περιχωρά της είναι αποκλεισμένα από τον υπόλοιπο κόσμο καθώς έχουν πλημμυρίσει μετά την υπερχείλιση του ποταμού Ουέι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εικόνες που μετέδωσε η κρατική κινεζική τηλεόραση CCTV δείχνουν διασώστες να χρησιμοποιούν φουσκωτά και αυτοσχέδιες πλωτές γέφυρες για να σώσουν εγκλωβισμένους κατοίκους της πόλης. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν πλημμυρίσει, ενώ έξω από το νερό είναι ορατές μόνο οι κορυφές των δέντρων.

Οι επιστήμονες αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή αυτές τις καταιγίδες που έπληξαν την κεντρική Κίνα, τις χειρότερες που έχουν καταγραφεί στην περιοχή εδώ και 60 χρόνια, από τότε δηλαδή που διατηρούνται αρχεία.

Πιο ανατολικά, οι αρχές της Κίνας παρακολουθούν με ανησυχία την εξέλιξη του τυφώνα Ιν-φα, ο οποίος συνοδεύεται από καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 130 χιλιομέτρων την ώρα. Ο Ιν-φα αναμένεται να φτάσει αύριο Σάββατο στην περιοχή της Σαγκάης, όπου ζουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης