Εκτενή αναφορά στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και στο Κυπριακό έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του, σήμερα τετάρτη, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Στην αρχή της ομιλίας του, κατά την οποία χαρακτήρισε τη μειονότητα στη Θράκη «τουρκική», ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θέλει να αποτίσει φόρο τιμής «στον θρυλικό ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, τον αείμνηστο Δρ Σαδίκ Αχμέτ» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με αφορμή τη σημερινή 29η επέτειο από το θάνατό του. «Ο Δρ Σαδίκ Αχμέτ ήταν ένας άνθρωπος του αγώνα που δεν δίστασε να υπερασπιστεί τις αξίες στις οποίες πίστευε και να πληρώσει το τίμημα για τον αγώνα αυτό. Ο αγώνας που διεξήγαγε ο αείμνηστος Δρ Σαδίκ Αχμέτ έχει μεγάλη συμβολή στα επιτεύγματα της “τουρκικής μειονότητας” στη Δυτική Θράκη σήμερα. Τον μνημονεύω για άλλη μια φορά με ευλάβεια, εύχομαι υπομονή στην οικογένειά του και στους συντρόφους του» είπε ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει: «Θα ήθελα να τονίσω και πάλι εδώ ότι ως Τουρκία θα σταθούμε δίπλα στους αδελφούς μας στη Δυτική Θράκη με όλα μας τα μέσα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάνοντας αναφορά στο εν εξελίξει διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημείωσε ότι επωφελείται από αυτόν για να θέσει θέμα μειονότητας και, όπως τόνισε, «στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές, τα προβλήματα των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας».

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Ιδιαίτερα τα θέματα που αφορούν στη θρησκευτική και λατρευτική ελευθερία και τα δικαιώματα στην εκπαίδευση βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθησή μας. Παρακολουθούμε όλα τα βήματα που κάνει η Ελλάδα και παρεμβαίνουμε όταν χρειάζεται. Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και στο εξής» .

«Το ίδιο ισχύει και για τα δικαιώματα του “τουρκοκυπριακού λαού” που σφετερίστηκαν» είπε στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος και κάνοντας μία επίσης εκτενή αναφορά στο Κυπριακό και, επιχειρώντας έναν παραλληλισμό με όσα συμβαίνουν στη Γάζα, δήλωσε: «Ο “τουρκοκυπριακός λαός” έχει υποστεί αδικίες ανομίες και διακρίσεις για σχεδόν τρία τέταρτα του αιώνα από τη δεκαετία του 1960. Πολλοί από εμάς θυμόμαστε σαν να ήταν χθες τις σφαγές που έγιναν μεταξύ του 1963 και του 1974. Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τα καμμένα χωριά, τα δολοφονημένα παιδιά, τις τραγωδίες των Κυπρίων αδελφών μας που προσπάθησαν να στριμωχτούν σε μόλις 3% του νησιού. Ενώ διαπράχθηκαν όλες αυτές οι φρικαλεότητες, οι δυτικοί θεσμοί και οργανισμοί δεν έκαναν τίποτα. Όπως ακριβώς παρακολουθούν σήμερα τη γενοκτονία στη Γάζας, έτσι και τότε παρακολουθούσαν από μακριά τις απόπειρες εθνοκάθαρσης κατά του “τουρκοκυπριακού λαού”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηρίζοντας κατά πάγια τουρκική θέση την εισβολή στην Κύπρο «ειρηνευτική επιχείρηση», ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε, μεταξύ άλλων: «Με την “ειρηνευτική επιχείρηση” της 20ης Ιουλίου 1974, η Τουρκία έσπασε τα βρόμικα και αιματοβαμμένα χέρια που απλώθηκαν κατά του “τουρκοκυπριακού λαού”. Η “ειρηνευτική επιχείρηση” στεφανώθηκε το 1983 με την ανακήρυξη της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Ωστόσο, οι πολιτικές που αποσκοπούν στο να κάμψουν τη θέληση των Τουρκοκυπρίων για ανεξαρτησία συνεχίζουν να αυξάνονται από τότε. Τέλος, ενώ η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, η οποία είπε “ναι” στο σχέδιο Ανάν το 2004, τιμωρήθηκε, η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία είπε “όχι” στο σχέδιο, ανταμείφθηκε με το να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, τίποτα δεν βγήκε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη συνέχεια».

Ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε, τέλος, κάθε ιδέα για λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο και τόνισε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η διεθνής αναγνώριση τουρκοκυπριακού κράτους. Συγκεκριμένα, ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο Κυπριακό δήλωσε: «Έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις παλιές μεθόδους. Εμείς και οι Τουρκοκύπριοι έχουμε “χορτάσει” από τις προτάσεις που βασίζονται στην ομοσπονδία. Στην 50ή επέτειο της “ειρηνευτικής επιχείρησης”, επαναβεβαιώσαμε ξεκάθαρα τη θέση μας ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα. Γιορτάσαμε με μεγάλο ενθουσιασμό την Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας της 20ής Ιουλίου μαζί με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας με τη συμμετοχή μεγάλης αντιπροσωπείας από τη χώρα μας. Έτσι, διατυμπανίσαμε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο τη σημασία που αποδίδουμε στην υπόθεση της Κύπρου και την ανεξαρτησία της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την αναγνώριση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τα βήματα που έχουμε κάνει στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης