Ο νυν πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται σήμερα.

Εκτός απροόπτου, κανείς από τους 14 συνολικά υποψηφίους δεν πρόκειται να ξεπεράσει το όριο του 50% και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί να οργανωθεί και δεύτερος γύρος στις 29 Μαρτίου, στον οποίο θα αναμετρηθούν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι.

Μια νίκη του 49χρονου Φίτσο θα έδινε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Smer-SD) τον απόλυτο έλεγχο τόσο στην προεδρία όσο και στο κοινοβούλιο (με 83 έδρες σε σύνολο 150) και στην κυβέρνηση, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει από το 1993.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, που ήταν πρωθυπουργός στο διάστημα 2006-10 και ανέλαβε ξανά να σχηματίσει κυβέρνηση το 2012, εμφανίζεται ως υπερασπιστής των φτωχών και τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει μέτρα κατά της λιτότητας. Οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν να προηγείται με ποσοστό 35% και αναμένεται ότι στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθεί με τον ανεξάρτητο πολυεκατομμυριούχο φιλάνθρωπο Αντρέι Κίσκα, 51 ετών. Μολονότι είναι «αρχάριος» στην πολιτική και συχνά χαρακτηρίζεται «μη χαρισματικός», ο Κίσκα λαμβάνει ποσοστό 24% στις δημοσκοπήσεις.

Μεταξύ των υπολοίπων διεκδικητών της προεδρίας ξεχωρίζουν ο ηθοποιός Μίλαν Κνάζκο, ο νεαρός και φιλόδοξος δικηγόρος Ράντοσλαβ Προχάτσκα και ο Χριστιανοδημοκράτης πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Πάβολ Χρουζόφσκι.

Ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί στις 15 Ιουνίου, όταν λήξει η θητεία του απερχόμενου Ιβάν Γκασπάροβιτς, ο οποίος, έπειτα από δύο πενταετείς θητείες, δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές αυτές.

Οι κάλπες για τα 4,5 εκατομμύρια των Σλοβάκων ψηφοφόρων άνοιξαν στις 6.00 το πρωί (τοπική ώρα, 8.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21.00 (23.00 ώρα Ελλάδας). Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών θα ανακοινωθούν την Κυριακή.