«Ήμουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του σπιτιού μου με υψηλό πυρετό το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου (σ.σ. 2010), όταν η Καγκελάριος μού τηλεφώνησε από τη Μόσχα. Την Κυριακή θα ταξίδευα στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζε το Eurogroup, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών του κοινού νομίσματος, για να εγκρίνουν το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα».
Με τα παραπάνω λόγια, περιέγραψε στην αυτοβιογραφία του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το θρίλερ των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το χρέος.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας,ο οποίος εγκατέλειψε τα εγκόσμια στις 26 Δεκεμβρίου του 2023, εκμυστηρεύεται τα πάντα, στα απομνημονεύματά του, που κυκλοφορούν στη Γερμανία, προβαίνοντας σε αποκαλύψεις, στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, μιλάει, μεταξύ άλλων, για τη μέρα που θα έπαιρνε η Ελλάδα το δάνειο των 110 δις από το ΔΝΤ, ενώ αποκαλύπτει τη γνώμη του για την Άγκελα Μέρκελ, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους κορυφαίους πολιτικούς.
Παράλληλα, ο Σόιμπλε περιγράφει τη μάχη που έδωσε για μία ολόκληρη δεκαετία με τον καρκίνο.
Τι του συνέβη όταν εγκρίθηκε το πρόγραμμα βοήθειας των 110 δις ευρώ για την Ελλάδα
«Ήμουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του σπιτιού μου με υψηλό πυρετό το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου (σ.σ. 2010), όταν η Καγκελάριος μού τηλεφώνησε από τη Μόσχα. Την Κυριακή θα ταξίδευα στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζε το Eurogroup, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών του κοινού νομίσματος, για να εγκρίνουν το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα.
Η Μπούντεσταγκ είχε μόλις δώσει το πράσινο φως γι’ αυτό. Η καγκελάριος μού ανέφερε ότι οι διεθνείς ομόλογοί της ανησυχούσαν ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Τους λένε από όλες τις πλευρές, ακόμη και από τους Κινέζους, ότι η οικονομική βοήθεια που μόλις διατέθηκε δεν είναι καθόλου αρκετή. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για την Ελλάδα, αλλά η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του τίθεται υπό αμφισβήτηση και απειλεί να γίνει πρόβλημα για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και την παγκόσμια οικονομία.
Οι συνθήκες του ταξιδιού στην ειδική συνεδρίαση του Eurogroup ήταν περιπετειώδεις – και μια πρόγευση των άγριων στιγμών που θα ακολουθούσαν. Την Κυριακή, η Bundeswehr με άφησε να φύγω από το Lahr στις Βρυξέλλες πέρα από κάθε ιατρική λογική.
Η σύζυγός μου με συνόδευσε προληπτικά. Μόλις έφτασα, είπα στον Γερμανό πρέσβη που με παρέλαβε από το αεροδρόμιο ότι έπρεπε πρώτα να πάω σε ένα ιατρικό κέντρο. Το κυκλοφορικό μου σύστημα απειλούσε να καταρρεύσει και ήμουν πραγματικά δυστυχισμένος.
Για να αποφύγουμε τους δημοσιογράφους που περίμεναν, σταματήσαμε σε μια άλλη είσοδο του κτηρίου του συμβουλίου. Δεν ήθελα να δώσω περαιτέρω αφορμή για εικασίες στην ήδη τεταμένη κατάσταση.
Ωστόσο, έγινε γρήγορα σαφές στο ιατρικό κέντρο ότι δεν μπορούσα να πάρω βοήθεια εκεί γρήγορα και ότι έπρεπε να μεταφερθώ επειγόντως σε μια κλινική. Έτσι, μεταφέρθηκα με ασθενοφόρο στα επείγοντα περιστατικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Βρυξελλών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε για τη μέρα που η Ελλάδα πήρε τα 110 δις, κι ο ίδιος ήταν με πυρετό.
Άνγκελα Μέρκελ: Η καλύτερη απόφαση της καριέρας μου
Γράφοντας για την απόφασή του να προωθήσει τη Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU ως γενική γραμματέα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει:
«Προς μεγάλη μου χαρά και ανακούφιση, συμφώνησε χωρίς δισταγμό. Ίσως να αιφνιδιάστηκε, αλλά είχε τη βούληση να διαμορφώσει τα πράγματα και μου μετέφερε με αναζωογονητικό τρόπο ότι θα αντιμετώπιζε την πρόκληση του αξιώματος με αφοσίωση. Είχα πάρει ίσως την καλύτερη (και όπως αποδείχθηκε, την πιο βαρυσήμαντη) απόφαση της θητείας μου. Δεν θα έπρεπε να τις μετανιώσω σε καμία περίπτωση. Σίγουρα πίστευα ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να ανέλθει στο υψηλότερο πολιτικό αξίωμα. Ήξερα ότι ήταν αρκετά έξυπνη, σκεπτόμενη και φιλόδοξη για να ακολουθήσει το δικό της δρόμο».
O αείμνηστος πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατηγορεί, ωστόσο, την τότε καγκελάριο ότι ματαίωσε τη διεύρυνση της Ευρωζώνης σε μία πιο ανεπτυγμένη οικονομική ένωση στην αρχή της κρίσης του εθνικού χρέους το 2010. «Στην αρχική φάση της ευρωπαϊκής νομισματικής κρίσης, ήλπιζε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νομισματικής ένωσης με κοινή χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική πολιτική», γράφει ο Σόιμπλε. «Ήλπιζα να μπορέσω να εξελίξω την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση σε οικονομική ένωση μέσω του δικού της νομισματικού ταμείου – παρόμοιο με το ΔΝΤ. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει με τη Μέρκελ το 2010».
Ο Σόιμπλε γράφει επίσης για την 69χρονη κπρωην καγκελάριο: «Δεν ανήκα ποτέ στον στενό κύκλο της Μέρκελ» και θυμάται ένα ταξίδι στον κινηματογράφο μαζί της το 2012. «Όπως πάντα, ήταν ευχαρίστηση να περνάω χρόνο μαζί της – είναι πνευματώδης, γνωρίζει πολλά για πολλά πράγματα και είναι απλώς ένα απόλυτα ευχάριστο άτομο».
Όμως, η μεταξύ τους σχέση έγινε «τεταμένη» στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης το 2015. Η Μέρκελ «έχασε τον δρόμο της όταν έβαλε τέλος σε κάθε δυνατότητα περιορισμού του αριθμού των προσφύγων από τη Συρία». Όμως, ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά κάθε αίτημα ανατροπής της Μέρκελ (που πρότεινε, μεταξύ άλλων, ο επίτιμος πρόεδρος του CSU Έντμουντ Στόιμπερ).
Ο Σόιμπλε επικρίνει και το ότι η Μέρκελ δεν είναι «ικανή να δείξει αρκετή αλληλεγγύη προς το κόμμα της μετά το τέλος της καγκελαρίας της.
Ο Σόιμπλε για τη «νέα Μέρκελ», Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ο Σόιμπλε πιστεύει ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήθελε να προετοιμάσει ως διάδοχό της τη μελλοντική πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γι’ αυτό και τη διόρισε την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας:
«Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο, επειδή η φον ντερ Λάιεν προτιμούσε να καλλιεργεί την προσωπική της φήμη στο κοινό και ήταν έτοιμη, αν χρειαστεί, να δεχτεί σκληρή κριτική για αναπόφευκτες πολιτικές αποφάσεις στην Bundeswehr.»
Ο αγώνας του ενάντια στον καρκίνο
«Οι γιατροί με διαβεβαίωσαν ότι αναπτύσσεται αργά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε, ο οποίος γνώριζε για τον καρκίνο του από το 2006. Ο πολιτικός του CDU δεν δημοσιοποίησε ποτέ το πρόβλημα υγείας του, αλλά ενημέρωσε μόνο την Άνγκελα Μέρκελ, όπως γράφει στη βιογραφία του.
Ο πρώην πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, ο οποίος πέθανε τον Δεκέμβριο του 2023, χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο πριν από 18 χρόνια, όμως ποτέ δεν δημοσιοποίησε την ασθένεια του προστάτη του.
Ωστόσο, ο καρκίνος επισκίασε την τετραετή θητεία του ως υπουργός Εσωτερικών (2005-2009) , όπως γράφει ο ίδιος Σόιμπλε στην αυτοβιογραφία του.
«Τότε, ένας φίλος μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του προστάτη. Είχα τα ίδια ευρήματα κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης λίγες ημέρες αργότερα», αναφέρει ο Σόιμπλε. Κατά συνέπεια, το ερώτημα πριν από την επέμβαση ήταν αν ο καρκίνος είχε ήδη εξαπλωθεί.
«Έδωσα σιωπηλό όρκο να κόψω το κάπνισμα αν η διαδικασία ήταν επιτυχής. Εξάλλου, ήθελα να κρατήσω τα πάντα διακριτικά, γιατί ήξερα ότι, δεδομένης της αναπηρίας μου, οποιαδήποτε περαιτέρω αδυναμία θα αντιμετωπιζόταν με ιδιαίτερη καχυποψία δημοσίως», αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι ο ίδιος ενημέρωσε την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πριν από τη διαδικασία στις αρχές Ιανουαρίου του 2006.
«Δυστυχώς, υπήρχε ήδη μια μικρή ποσότητα μόλυνσης έξω από τον προστάτη, αλλά οι γιατροί με διαβεβαίωσαν ότι η ασθένεια θα εξελισσόταν μόνο αργά. Έτσι ήταν για περίπου δέκα χρόνια», σημειώνει.
Η Μέρκελ δεν ρώτησε ποτέ ξανά τον Σόιμπλε για τον καρκίνο του. Όπως τονίζει ο ίδιος, αποφάσισε να μην δημοσιοποιήσει την ασθένειά του. Μάλιστα, όπως σημειώνει, μετά από σχεδόν πενήντα χρόνια, «σταμάτησε τελικά το κάπνισμα και μάλιστα χωρίς υποτροπή».