Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, προειδοποίησε σε συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει σε «ολόκληρη τη διεθνή τάξη πραγμάτων» ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος και ο «εξοπλισμός της Ρωσίας» αντίκεινται στη βασική αρχή του απαραβίαστου των συνόρων, που κατοχυρώνεται στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών. Σολτς και Σι Τζιπίνγκ τόνισαν τη σημασία της γερμανο-κινεζικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σολτς αναφέρθηκε στη σημασία της γερμανο-κινεζικής συνεργασίας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι μόνο από κοινού μπορούμε να βρούμε λύσεις, ώστε να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή και να «διαχειριστούμε την πράσινη ενεργειακή μετάβαση με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περαιτέρω, προειδοποίησε και για τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα πρέπει ούτε καν να διατυπώνεται η απειλή της χρήσης πυρηνικών όπλων. Πρόσθεσε, δε, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κίνας, ότι «θα ήθελα σήμερα να συζητήσουμε πώς μπορούμε να συμβάλουμε περισσότερο σε μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία».

Από την πλευρά του, ο Κινέζος Πρόεδρος εξήρε τις διμερείς σχέσεις με τη Γερμανία, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν μεγάλες δυνατότητες για ισότιμη συνεργασία, αλλά θα πρέπει να είναι προσεκτικές σε ό,τι αφορά τον προστατευτισμό και να εξετάζουν με αντικειμενικότητα τις παραγωγικές δυνατότητες. Για τον Κινέζο Πρόεδρο, η συνεργασία δεν είναι «ρίσκο», αλλά εγγύηση των σταθερών σχέσεων και ευκαιρία για το μέλλον, ενώ σημείωσε ότι «πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις από στρατηγικής άποψης».

Πριν τη συνάντησή του με τον κ. Σολτς, ο Πρόεδρος της Κίνας είχε δηλώσει ότι οι διμερείς σχέσεις με τη Γερμανία ήταν πάντα σταθερές, προσθέτοντας ότι όσο τηρούνται οι αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της αναζήτησης κοινών σημείων παρά τις διαφορές και του να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον, οι διμερείς σχέσεις είναι σε θέση να συνεχίσουν να εξελίσσονται σταθερά. Τόνισε, μάλιστα, ότι σε αυτή τη νέα εποχή αναταράξεων είναι απαραίτητο να έχει προτεραιότητα η συνεργασία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, σημειώνοντας ότι η Κίνα και η Γερμανία είναι «παγκοσμίως οι υπ’ αριθμόν δύο και τρία οικονομίες», για αυτό και η σταθερή εξέλιξη των σχέσεων τους μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τον ευρασιατικό χώρο, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα, ο Γερμανός Καγκελάριος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους του γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη Σαγκάη.

Ο Μαξιμίλιαν Μπούτεκ, από το εν λόγω Επιμελητήριο, δήλωσε πως ο ανταγωνισμός με τις κινεζικές επιχειρήσεις είναι ισότιμος, σε ό,τι αφορά τους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ σημείωσε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις πρέπει να εξετάσουν πού μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και πού πρέπει να δημιουργηθούν δίκαιοι όροι ανταγωνισμού, προκειμένου να μπορούν να λειτουργήσουν στην αγορά.

Και αυτό γιατί, μεγάλο μέρος των περίπου 5.000 γερμανικών επιχειρήσεων στην Κίνα καταγγέλλουν ολοένα και πιο άδικες συνθήκες, για παράδειγμα την αποκοπή τους ως αλλοδαπών από απαραίτητα δίκτυα και υπηρεσίες. Ο Καγκελάριος Σολτς δεσμεύτηκε να θέσει το ζήτημα στις πολιτικές του συνομιλίες, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δημόσιους διαγωνισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη στιγμή που η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα, ως αντίδραση στο dumping τιμών, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες τάσσονται κατά των δασμών, μια και η Κίνα συνιστά τη μεγαλύτερη αγορά τους και φοβούνται το ενδεχόμενο αντιποίνων.

Ούτε ο Καγκελάριος τοποθετήθηκε στη Σαγκάη υπέρ των δασμών, όπως εξετάζονται από την ΕΕ, αντιθέτως τόνισε τη σημασία της ανταγωνιστικότητας και των ανοιχτών αγορών.

Οι Πρόεδροι των Δ.Σ των εταιρειών Mercedes-Benz και BMW, που συνοδεύουν τον Καγκελάριο στο ταξίδι του στην Κίνα, τόνισαν ότι επιδιώκουν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στην Κίνα και προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις μιας εμπορικής διαμάχης, ενώ τάχθηκαν κατά των μέτρων που εξετάζει η ΕΕ ως αντίδραση στο dumping τιμών και την υπερπληθώρα ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης