Το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο που έχει καταλάβει την εξουσία στο Σουδάν αποπειράται σήμερα «να διαλύσει διά της βίας την καθιστική διαμαρτυρία» μπροστά στο κτήριο του γενικού επιτελείου, όπου χιλιάδες διαδηλωτές αξιώνουν να παραδοθεί η διακυβέρνηση της αφρικανικής χώρας που βρίσκεται σε κρίση σε πολιτική κυβέρνηση, σύμφωνα με οργανώσεις του κινήματος αμφισβήτησης.

Η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, οργάνωση προσκείμενη στο κίνημα, ανέφερε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στην επιχείρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια απόπειρα του στρατιωτικού συμβουλίου να διαλύσει την καθιστική διαμαρτυρία διά της βίας βρίσκεται σε εξέλιξη» κατήγγειλε η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών, μια από τις οργανώσεις που διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις.

Οι διαδηλωτές απαιτούν από το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο να παραδώσει την εξουσία στους πολίτες ώστε να εξασφαλιστεί η «δημοκρατική μετάβαση», μετά την ανατροπή από τον στρατό του προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ την 11η Απριλίου, έπειτα από έναν λαϊκό ξεσηκωμό χωρίς προηγούμενο.

«Ακούω πυροβολισμούς και βλέπω στήλες καπνού να υψώνονται από την περιοχή της καθιστικής διαμαρτυρίας» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλος κάτοικος ανέφερε ότι ένστολοι αστυνομικοί αποπειρώνται να διώξουν τους διαδηλωτές από δρόμο κοντά στον χώρο όπου γίνεται η καθιστική διαμαρτυρία.

Η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών στηλίτευσε τη «σφαγή» και κάλεσε τους Σουδανούς σε «απόλυτη πολιτική ανυπακοή για να ανατραπεί το προδοτικό και δολοφονικό στρατιωτικό συμβούλιο».

Κάλεσε τους «επαναστάτες» να βγουν στους δρόμους και να συνεχίσουν την κινητοποίηση.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα νωρίτερα εικονίζουν σκηνές των διαδηλωτών να φλέγονται και ορισμένους να τρέχουν να σωθούν.

Χιλιάδες άνθρωποι απέκλεισαν δρόμους και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά πριν από λίγο στην Ομντουρμάν, τη δίδυμη πόλη του Χαρτούμ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης