Σφοδρά πυρά ακούστηκαν το πρωί στον χώρο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη από το Σάββατο καθιστική διαμαρτυρία και διαδήλωση στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, μετέδωσαν αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ακτιβιστές ανέφεραν πως υπήρξε νέα προσπάθεια των σωμάτων ασφαλείας να διαλύσουν τους χιλιάδες συγκεντρωμένους μπροστά στο κτήριο του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων για τρίτη συνεχόμενη νύχτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές υποστήριξαν μέσω ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης ότι άνδρες του στρατού που φρουρούν το Υπουργείο Άμυνας, έξω από το οποίο γίνεται η διαδήλωση, προσπάθησαν να προστατεύσουν τους συγκεντρωμένους πολίτες.

Τόσο το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ όσο και το Αλ Τζαζίρα μετέδωσαν απευθείας πλάνα στα οποία ακούγονταν πυρά και φαινόταν κόσμος καθώς έτρεχε να καλυφθεί. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν επίσης χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι τα πυρά και οι ρίψεις δακρυγόνων αερίων διήρκεσαν τρία έως τέσσερα λεπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Σουδάν βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Όμαρ ελ Μπασίρ, το έναυσμα για τις οποίες έδωσε η απόφαση της κυβέρνησης να τριπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού και να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων σε μια χώρα που βιώνει οικονομικό μαρασμό.

Οι κινητοποιήσεις έχουν μετατραπεί σε εξέγερση εναντίον του Μπασίρ, πρώην αλεξιπτωτιστή που κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του 1989, υποστηριζόμενος από ισλαμιστές και τον στρατό.

Οι διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στα γραφεία του επιτελείου προτρέπουν τις ένοπλες δυνάμεις να υποστηρίξουν το κίνημά τους και να συζητήσουν μαζί τους τον σχηματισμό «μεταβατικής κυβέρνησης» που θα διαδεχθεί τον Όμαρ ελ Μπασίρ.

Τα νέα επεισόδια στο Χαρτούμ σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την έκκληση που απηύθυνε ο γ.γ. ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες προς όλα τα μέρη στο Σουδάν να συμβάλουν στην αποκατάσταση της ηρεμίας και να απόσχουν από τη βία. Ο Γκουτιέρες ζήτησε από την κυβέρνηση του Μπασίρ να προωθήσει διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και διαβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι διατεθειμένα να συμβάλλουν με όποιον τρόπο τούς ζητηθεί για να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση στη χώρα.

Σε επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Σαββατοκύριακου στο Σουδάν σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι και συνελήφθησαν άλλοι 2.496, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το σουδανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA. Κατά τις ίδιες πηγές, 15 πολίτες και περισσότερα από 40 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας τραυματίστηκαν στα επεισόδια του ίδιου διημέρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης