Ο Πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ ο νέος υπουργός Οικονομικών, που διόρισε τη Δευτέρα, παραιτήθηκε και η αντιπολίτευση απέρριψε την πρότασή του για σχηματισμό εθνικής ενότητας.

Η χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται ελλείψεις βασικών αγαθών (τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων), διακοπές της ηλεκτροδότησης και πληθωρισμό-ρεκόρ, χωρίς τίποτα να αφήνει να διαφανεί πότε ή πώς θα ξεπεράσει τις δυσκολίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνασπισμός του Sri Lanka Podujana Party (SLPP) του Προέδρου Ρατζαπάξα μέχρι πρότινος ήταν το πιο ισχυρό κόμμα στο Κοινοβούλιο, όμως τουλάχιστον 41 βουλευτές του ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους.

Παράλληλα, την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο Άλι Σάμπρι, τον οποίο διόρισε στη θέση του υπουργού Οικονομικών ο Πρόεδρος της Σρι Λάνκα τη Δευτέρα.

«Ποτάμι αίματος»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν και λυπάμαι για τα προβλήματα που δημιουργώ, πιστεύω ότι πάντα ενεργώ με γνώμονα το συμφέρον της χώρας», επισήμανε ο Σάμπρι σε ανακοίνωσή του, στην οποία τάχθηκε υπέρ «νέων, προληπτικών και μη συμβατικών μέτρων» για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Σρι Λάνκα.

Ένας από τους βουλευτές που αποχώρησαν από το κυβερνών κόμμα δήλωσε ενώπιων του Κοινοβουλίου ότι έχει έρθει η ώρα να παραιτηθεί ο Ρατζαπάξα.

«Αν δεν ενεργήσουμε τώρα, ένα ποτάμι αίματος θα κυλήσει στη χώρα», δήλωσε ο βουλευτής αυτός. «Πρέπει να ξεχάσουμε τη μικροπολιτική και να εγγυηθούμε για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν απορρίψει την πρόταση του Προέδρου της Σρι Λάνκα και του μεγαλύτερου αδελφού του, του πρωθυπουργού Μαχίντα Ρατζαπάξα, να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Το Κοινοβούλιο ανέστειλε τις εργασίες του προκειμένου να επιτρέψει στους επικεφαλής των κομμάτων να αποφανθούν σχετικά με το αίτημα της αντιπολίτευσης να πραγματοποιηθεί αργότερα την Τρίτη ψηφοφορία για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη Σρι Λάνκα και η οποία είναι προγραμματισμένο να λήξει την Πέμπτη.

«Το μέρος των διαδηλωτών»

Ο Νιμάλ Λάνζα, πρώην υπουργός που επίσης παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Ρατζαπάξα, εκτίμησε ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει πλέον εντολή για να κυβερνά και εξέφρασε την υποστήριξή του προς τους πολίτες που ζητούν την παραίτηση του Προέδρου.

«Σας παρακαλώ και σας ζητώ να πάρετε το μέρος των διαδηλωτών», δήλωσε μιλώντας στο Κοινοβούλιο, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, με εξαίρεση τον Πρόεδρο και τον αδελφό του, παραιτήθηκαν την Κυριακή το βράδυ.

Πολλές διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρηση του Ρατζαπάξα πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Σρι Λάνκα παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί, βάσει της οποίας ο στρατός μπορεί να συλλαμβάνει τους παραβάτες και την απαγόρευση κυκλοφορίας που κηρύχθηκε στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού μείωσε τα έσοδα από τον τουρισμό και τις μεταφορές χρημάτων και, αντιμέτωπη με μεγάλη έλλειψη ξένου συναλλάγματος, η Σρι Λάνκα δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της, που φθάνει τα 51 δισ. δολάρια.

Οικονομολόγοι επισημαίνουν επίσης τις μειώσεις φόρων που στέρησαν έσοδα από το κράτος.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948 και ζήτησε δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όμως οι διαπραγματεύσεις με τον χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ουάσινγκτον ενδέχεται να διαρκέσουν ως το τέλος της χρονιάς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης