Σε μια στιγμή ορόσημο στην κούρσα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό, τα πρώτα αποτελέσματα της εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna σε δοκιμές σε ανθρώπους έδειξαν ότι το υπό ανάπτυξη εμβόλιό της οδήγησε σε εμφάνιση αντισωμάτων για τον Covid-19 σε υγιείς εθελοντές.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη περιέγραψε τη Δευτέρα τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στο εμβόλιο με βάση αυτήν την πρώτη φάση των δοκιμών, που επικεντρώθηκε κυρίως στην ασφάλεια του πιθανού εμβολίου. Τα πρώτα αυτά αποτελέσματα δεν επαρκούν ακόμη, πάντως, για να δείξουν εάν το εμβόλιο θα εμπόδιζε μια ενδεχόμενη μόλυνση ανθρώπων από τον νέο κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δοκιμή του εμβολίου της Moderna διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει σύντομα τη δεύτερη φάση των δοκιμών και στη συνέχεια να μπει στο τελικό στάδιο τον Ιούλιο. Η Moderna στοχεύει να είναι έτοιμη για πιθανή έκτακτη χρήση του εμβολίου της αυτό το φθινόπωρο, ένα χρονοδιάγραμμα χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της ανάπτυξης εμβολίων.

Η εύρεση ενός αποτελεσματικού εμβολίου κορωνοϊού έχει καταστεί παγκόσμια προτεραιότητα για τον τερματισμό της πανδημίας. Οι ηγέτες της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχουν υποβάλει το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξης εμβολίου μέχρι το τέλος του 2020, όμως συνήθως χρειάζονται αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο.

Η Moderna συνεργάστηκε στενά με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας από τις αρχές Ιανουαρίου για το εμβόλιο κορωνοϊού, που ονομάστηκε mRNA-1273. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας χρησιμοποιεί μια τεχνολογική πλατφόρμα που ονομάζεται messenger RNA (mRNA) για τη δημιουργία υποψηφίων εμβολίων αξιοποιώντας αποκλειστικά τον γενετικό κώδικα του ιού. Τα παραδοσιακά εμβόλια συνήθως απαιτούν ζωντανά δείγματα του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ το mRNA έχει δείξει την ταχύτητά του, με τη Moderna να είναι η πρώτη που εισήλθε στην κλινική για δοκιμές και, τώρα, η πρώτη που έδωσε στη δημοσιότητα αποτελέσματα δοκιμών σε ανθρώπους, δεν οδήγησε ποτέ σε εγκεκριμένο εμβόλιο. Η Moderna ελπίζει τώρα ότι το εμβόλιο κορωνοϊού μπορεί να είναι το πρώτο, με πλήρη έγκριση το 2021.

Οι εμβολιασμένοι εθελοντές ανέπτυξαν αντισώματα κατά του κορωνοϊού

Σε αυτήν την πρώτη φάση, στη δοκιμή συμμετείχαν 45 υγιείς εθελοντές, ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών και έλαβαν τυχαία μία από τρεις δόσεις, σε δύο λήψεις: 25 μικρογραμμάρια, 100 μικρογραμμάρια και 250 μικρογραμμάρια.

Όλοι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν ανιχνεύσιμα αντισώματα και η Moderna είπε ότι υπήρχαν «εξαρτώμενες από τη δόση αυξήσεις στην ανοσογονικότητα» και στις τρεις περιπτώσεις.

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που καταπολεμούν τον ιό και παίζουν κρίσιμο ρόλο στις ανθρώπινες ανοσολογικές αντιδράσεις. Ένα άγνωστο στοιχείο είναι ο αριθμός αντισωμάτων που χρειάζονται οι άνθρωποι για να προστατευθούν από τον ιό, αλλά τα στελέχη της Moderna δήλωσαν ότι αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα δείχνουν ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο.

Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι προχωρά σε ένα ταχύτερο χρονοδιάγραμμα, με τη δεύτερη φάση που περιλαμβάνει 600 άτομα να ξεκινά σύντομα και μια τρίτη φάση να ξεκινά τον Ιούλιο με τη συμμετοχή χιλιάδων υγιών ανθρώπων. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε στη Moderna στις αρχές του μήνα την έγκριση για να μπει στη δεύτερη φάση.

Εάν αυτές οι δοκιμές πάνε καλά, ένα εμβόλιο θα μπορούσε να διατεθεί για ευρεία χρήση έως τα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2021, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Dr. Tal Zaks, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna. Ο αριθμός των δόσεων που μπορεί να είναι έτοιμες δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά ο Δρ Zaks είπε: «Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερα εκατομμύρια».

«Νομίζω ότι το σύνολο της επιστήμης μάς λέει ότι αυτό είναι το σωστό αντιγόνο και θα πρέπει να είναι προστατευτικό», δήλωσε ο Δρ Zaks.

Οι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων, ειδικότερα. Αυτά τα αντισώματα μπορούν να σταματήσουν τον ιό από το να αναπαραχθεί.

Οι 15 εθελοντές που έλαβαν την ασθενέστερη δόση είχαν επίσης αντισώματα στο αίμα τους σε παρόμοια επίπεδα με τα άτομα που ανάρρωσαν ύστερα από μόλυνση από τον COVID-19.

Τα δεδομένα είναι πιο περιορισμένα για τις υψηλότερες δόσεις, καθώς οι εθελοντές εξακολουθούν να παρακολουθούνται. Δέκα άτομα στα οποία δόθηκαν οι δύο δόσεις των 100 μικρογραμμαρίων είχαν επίπεδα αντισωμάτων που «ξεπέρασαν τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στους ασθενείς που ανάρρωσαν».

Η Moderna είπε επίσης ότι έχει δεδομένα ειδικά για την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε οκτώ άτομα. Αυτοί οι εθελοντές εμφάνισαν εξουδετερωτικά αντισώματα «σε ίσα ή ανώτερα επίπεδα από εκείνα που παρατηρούνται γενικά στους ιαθέντες ασθενείς».

Η εταιρεία είπε επίσης ότι έχει γίνει δοκιμή του εμβολίου σε ποντίκια. Μετά τον εμβολιασμό, τα ποντίκια εκτέθηκαν στον νέο κορωνοϊό. Η Moderna δήλωσε ότι το εμβόλιο «εμπόδισε την αναπαραγωγή του ιού στους πνεύμονες» αυτών των ποντικών. Επιπλέον, αυτά τα πρώιμα δεδομένα για τα ανθρώπινα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν σύμφωνα με τα δεδομένα που εμφανίστηκαν στις δοκιμές στα ποντίκια.

Το εμβόλιο ήταν «γενικά ασφαλές και ανεκτό», δήλωσε η Moderna. Η εταιρεία σημείωσε ότι στο υψηλότερο επίπεδο δόσης, 250 μικρογραμμάρια, τρία άτομα είχαν σοβαρές αλλά όχι απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες. «Όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν παροδικές και αυτοεξουδετερώθηκαν», σημείωσε η εταιρεία, χωρίς να περιγράψει περαιτέρω αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σε ρυθμούς ράλι η Wall με φόντο τις ελπίδες για εμβόλιο

Σε ράλι επιδίδονται οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές φαίνονται αισιόδοξοι ότι η επιστημονική κοινότητα σημειώνει πρόοδο στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Το θετικό κλίμα  διαμορφώνουν και οι ενθαρρυντικές δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve το σαββατοκύριακο για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Την αισιοδοξία σήμερα στην αγορά διαμορφώνει η είδηση ότι οι πρώτες δοκιμές του πειραματικού εμβολίου της Moderna κατά του κορωνοϊού στέφθηκαν από επιτυχία

Στο ταμπλό η μετοχή της Moderna σημειώνει άλμα 21% μετά την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 757,84 μονάδες ή 3,20% και σκαρφαλώνει στις 24.408,61 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 75,31 μονάδες ή 2,63% στις 2.939,07 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 185,68 μονάδες ή 2,06% στις 9.201,42 μονάδες.

Και οι 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones κινούνται σε ανοδικό έδαφος. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Dow με κέρδη 10,23% στα 37,00 δολ. και ακολουθούν η Walt Disney στα 117,72 δολ. με άνοδο 7,95% και η Boeing στα 127,94 δολ. με κέρδη 6,62%.

Οι εκτιμήσεις της Federal Reserve την Κυριακή, διά στόματος του προέδρου της, καθώς και η ενίσχυση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, με το αμερικανικό WTI να κερδίζει πάνω από 10% σήμερα, συμβάλλουν στο ανοδικό κλίμα.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζέρομ Πάουελ ανέφερε στην εκπομπή του δικτύου CBS “60 Minutes” ότι «υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούμε να κάνουμε» προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία. «Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε μέχρι στιγμής. Μπορώ όμως να πω ότι το οπλοστάσιό μας δεν έχει εξαντληθεί. Όχι, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούμε να κάνουμε με τα δανειακά προγράμματα που έχουμε θέσει σε κίνηση».

Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης είπε ακόμη ότι είναι «βαθιά πεπεισμένος» ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ανακάμψει από την τρέχουσα κρίση, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η πλήρης ανάκαμψη προϋποθέτει την ύπαρξη εμβολίου.

Τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων εκείνα για την ανεργία, αλλά και η «βουτιά» των λιανικών πωλήσεων κατά 16,4% τον Απρίλιο, έδειξαν πόσο σκληρά έχει επηρεάσει την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη το αναγκαστικό lockdown που επέφερε η πανδημία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης