Μέτρα για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος επεξεργάζεται η κυπριακή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των περιστατικών μαφιόζικης βίας που σοβούν τους τελευταίους μήνες στην Κύπρο.

Ο χθεσινός εμπρησμός οχήματος δημοσίας κατηγόρου στην Επαρχία Πάφου ήταν η δεύτερη σε σειρά επίθεση εναντίον νομικών λειτουργών, γεγονός που επέτεινε την πίεση προς την εκτελεστική εξουσία προς την κατεύθυνση της λήψης και της αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς την κατεύθυνση άσκησης πίεσης για μέτρα κινήθηκε εξάλλου και η χθεσινή απεργία στην οποία κατήλθαν οι δημόσιοι κατήγοροι, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή όλων των δικών στα δικαστήρια της Κύπρου.

Προς εκτόνωση της κατάστασης ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης προσέτρεξε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων αλλά και εφαρμογής αποτελεσματικών πολιτικών για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Την ίδια ώρα ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή της ηγεσίας της αστυνομίας, την οποία και κάλεσε εντός εικοσιτετραώρων να υποβάλει συγκεκριμένα μέτρα αποκατάστασης του κλίματος ασφάλειας μεταξύ των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πόλεμος με θεατή το κράτος

Πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο τρίμηνο η κυπριακή κοινή γνώμη παρακολουθεί αποσβολωμένη την αποθράσυνση του οργανωμένου εγκλήματος.

Στις 30 Νοεμβρίου δολοφονήθηκε σε πολυσύχναστη παραλιακή οδό της Λεμεσού ο γνωστός στις αρχές Θανάσης Καλογερόπουλος, ενώ το επόμενο βράδυ δολοφονήθηκε στη Λευκωσία, με μία σφαίρα από ελεύθερο σκοπευτή, ο επίσης γνωστός στις αρχές Αλέξης Μαυρομιχάλης.

Ακολούθησε μια σειρά εγκληματικών ενεργειών, όπως εμπρησμοί, τοποθέτηση βομβών και απόπειρες δολοφονιών, με αποκορύφωμα μια απόπειρα δολοφονίας που σημειώθηκε προχθές σε πολυσύχναστη λεωφόρο της Λευκωσίας.

Η δράση του οργανωμένου εγκλήματος στην Κύπρο βρίσκεται πλέον στην ατζέντα της πολιτικής ζωής του τόπου, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν εντονότατα την κυβέρνηση κατηγορώντας την για αναποτελεσματικότητα στην πάταξη του εγκλήματος.

Ως απάντηση, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποφάσισε να αντικαταστήσει την υπουργό Δικαιοσύνης, στον μίνι ανασχηματισμό της 8ης Ιανουαρίου.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης