Την στιγμή που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε όλο τον κόσμο στις 13 Οκτωβρίου σε υποστήριξη των Παλαιστινίων, τέτοιου είδους διαδηλώσεις στη Γερμανία και στη Γαλλία απαγορεύθηκαν.

Οι δύο χώρες -που φιλοξενούν τις μεγαλύτερες εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πήραν σκληρά μέτρα για τις φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις αφότου μαχητές της Χαμάς πέρασαν τα σύνορα από τη Γάζα και σκότωσαν περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς στις 7 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κυβερνήσεις λένε πως οι περιορισμοί έχουν σκοπό να σταματήσουν τη δημόσια αναταραχή και να εμποδίσουν τον αντισημιτισμό.

‘Ομως υποστηρικτές των Παλαιστινίων λένε πως αισθάνονται ότι τους αποκλείουν από το να εκφράσουν δημόσια υποστήριξη ή ανησυχία για τους ανθρώπους στον υπό τον έλεγχο της Χαμάς θύλακα της Γάζας χωρίς να διακινδυνεύουν τη σύλληψη, τις δουλειές τους ή το μεταναστευτικό καθεστώς τους.

Περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών σε αντίποινα, ενώ ένας αποκλεισμός που εμποδίζει τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα να περάσουν στον θύλακα έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φοβόμαστε, ανησυχούμε μήπως κατηγορηθούμε ότι δικαιολογούμε την τρομοκρατία, όταν το μόνο που θέλουμε είναι να υποστηρίξουμε έναν ανθρωπιστικό σκοπό», δήλωσε η Μεσίκα Μετζούμπ, μια 20χρονη Γαλλοαλγερινή φοιτήτρια Ιστορίας.

Μιλούσε σε μια απαγορευμένη διαδήλωση στο Παρίσι την περασμένη Πέμπτη την οποία διέλυσε η αστυνομία κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επέβαλε απαγόρευση των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενος τον κίνδυνο δημόσιας αναταραχής. Εννέα έχουν απαγορευθεί στο Παρίσι από τις 7 Οκτωβρίου.

Το Σαββατοκύριακο, η αστυνομία του Παρισιού εξέδωσε απαγόρευση για την παρουσία και κυκλοφορία ανθρώπων που παρουσιάζονται ως φιλοπαλαιστίνιοι. Από τις 12 Οκτωβρίου, έχουν επιβάλει 752 πρόστιμα και έχουν συλλάβει 43 ανθρώπους.

Στη Γερμανία, η αστυνομία του Βερολίνου ενέκρινε δύο αιτήματα για διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων μετά τις αρχικές επιθέσεις της Χαμάς, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Και οι δύο προτάθηκαν ως σιωπηλές αγρυπνίες.

Όμως τουλάχιστον επτά, περιλαμβανομένης μίας από τους Jewish Berliners Against Middle Eastern Violence όπως αποκαλούνται και άλλη μία από τη Youth Against Racism δεν έλαβαν άδεια. Τουλάχιστον 190 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια διαδηλώσεων.

Η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση λένε πως πρέπει να προστατεύσουν τις εβραϊκές κοινότητες δεδομένης της ανόδου της αντισημιτικής βίας μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και αρκετές χώρες.

Στη Γερμανία, το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο λόγω της εξόντωσης έξι εκατομμυρίων Ευρωπαίων Εβραίων στο Ολοκαύτωμα από τους ναζί.

«Η ιστορία μας, η ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα καθιστούν το να είναι καθήκον μας κάθε στιγμή να υποστηρίζουμε την ύπαρξη και την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στους βουλευτές την περασμένη εβδομάδα.

Ο Νταρμανέν δήλωσε την Τρίτη, πως 327 αντισημιτικές ενέργειες έχουν σημειωθεί στη Γαλλία από τις 7 Οκτωβρίου, με 183 συλλήψεις για αντισημιτισμό ή υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε πως οι εβραϊκές κοινότητες πρέπει να προστατευθούν αλλά ανησυχούν ότι η νόμιμη διαμαρτυρία καταπνίγεται.

«Ο νόμος για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να λέει απλώς γενικά πως υπάρχει ανησυχία για τη βία και να το χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για να απαγορεύει διαδηλώσεις», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Ουόρντ, αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

«Το ερώτημα είναι αν είναι αναλογική, και εκεί είναι που νομίζω ότι υπάρχει ανησυχία».

Η Ουγγαρία και η Αυστρία έχουν επίσης απαγορεύσει διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μεγάλα συλλαλητήρια υποστήριξης των Παλαιστινίων έχουν πραγματοποιηθεί με λίγους περιορισμούς.

Ιστορική ευθύνη

Με τον αριθμό των Παλαιστινίων να εκτιμάται στις 30.000, το Βερολίνο έχει μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες διασποράς εκτός της Μέσης Ανατολής, και η ανησυχία για το τι συμβαίνει στη Γάζα είναι μεγάλη.

Σε μια διαδήλωση που δεν είχε λάβει άδεια στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, Παλαιστίνιοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters είπαν πως αισθάνθηκαν πως δεν μπορούσαν να μιλήσουν ελεύθερα, φοβούμενοι ότι μπορεί να χαρακτηριστούν υποστηρικτές της Χαμάς σε μία χώρα όπου η υποστήριξη στο Ισραήλ θεωρείται ιερή.

“Αισθάνομαι πως στη Γερμανία δεν μας επιτρέπεται να πούμε τη γνώμη μας”, δήλωσε ο Σάλεχ Σαΐντ, που στέκεται στο περιθώριο μιας συγκέντρωσης η οποία δεν έλαβε άδεια.

Γερμανός, 32 ετών, με γονείς Παλαιστίνιους, είπε πως καταδικάζει τη βία της Χαμάς.

Οι εκπαιδευτικές αρχές του Βερολίνου είπαν στα σχολεία την περασμένη εβδομάδα ότι μπορούν να απαγορεύσουν στους μαθητές να φοράνε την παλαιστινιακή κεφίγια και τα αυτοκόλλητα “free Palestine”.

Οι γερμανικές κυβερνήσεις μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επιδίωξαν στενές σχέσεις με το Ισραήλ εξαιτίας του Ολοκαυτώματος.

Ο Φέλιξ Κλάιν, ο Γερμανός συνήγορος αρμόδιος για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, δήλωσε πως η ιστορία απαιτεί ιδιαίτερη εγρήγορση.

Ακόμη και πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η Γερμανία επέβαλε περιορισμούς στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, με τις αρχές του Βερολίνου να απαγορεύουν αρκετές από αυτές για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε τον Σεπτέμβριο πως οι δικαιολογίες της γερμανικής αστυνομίας για απαγορεύσεις φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων φαίνεται να βασίστηκαν σε “στερεότυπα”, επικαλούμενη αναφορές σε αστυνομικές εντολές στον κόσμο “από την αραβική διασπορά, ιδιαίτερα με παλαιστινιακό υπόβαθρο”.

Η Γαλλία παίρνει αυστηρά μέτρα

Στη Γαλλία, φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις αντιμετώπιζαν επίσης περιορισμούς πριν από τις επιθέσεις.

Μία προσπάθεια πέρυσι να απαγορευθούν δύο οργανώσεις -η Collectif Palestine Vaincra και η Comite Action Palestine- ανατράπηκε από ανώτερο δικαστήριο που αποφάνθηκε πως οι “τολμηρές, ακόμη και επιθετικές” θέσεις δεν συνιστούν ρητορική μίσους ή τρομοκρατία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε πως ξεκίνησε νομική διαδικασία για “αντισημιτισμό, υποστήριξη της τρομοκρατίας και υποστήριξη της Χαμάς” σε βάρος 11 οργανώσεων, περιλαμβανομένων των Collectif Palestine Vaincra και Comite Action Palestine. Αμφότερες αρνούνται τις κατηγορίες.

Χθες, Τετάρτη, σε έφεση εναντίον των οδηγιών του Νταρμανέν, δικαστήριο δήλωσε πως οι τοπικές αρχές μπορούν να απαγορεύουν τις διαδηλώσεις κατά περίπτωση.

Σε υπόμνημα για μια σειρά διαδηλώσεων την περασμένη εβδομάδα οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν πως θα προσέλκυαν “ριζοσπαστικά στοιχεία από την εξτρεμιστική αριστερά, που πρόσκειται σε ισλαμιστικά κινήματα και νέους ανθρώπους από ευαίσθητες γειτονιές”.

Άνθρωποι που μίλησαν στο Reuters σε μια απαγορευμένη διαδήλωση στο Παρίσι την περασμένη Πέμπτη είπαν πως η κίνηση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις για τους Παλαιστίνιους ήταν άδικη αλλά αναμενόμενη.

«Η κυβέρνηση είναι επιεικής όταν πρόκειται για τα εγκλήματα του Ισραήλ. Είναι προκατειλημμένοι και το δείχνουν», δήλωσε η Ορτάνς Λα Σανς, μια 32χρονη μαγείρισσα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης