Συναντήσεις και συνομιλίες με την αυστριακή πολιτειακή και εκκλησιαστική ηγεσία θα έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος έφθασε το βράδυ της Πέμπτης στη Βιέννη για εξαήμερη επίσκεψη ως επίτιμος προσκεκλημένος των εκδηλώσεων με την ευκαιρία των 50 χρόνων του ιδρύματος «Προ Οριέντε» για τον Διάλογο Ρωμαιοκαθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, τον καρδινάλιο Κρίστοφ Σένμπορν και με τον υπουργό Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το Σάββατο ο κ. Βαρθολομαίος θα παραστεί στην κεντρική εκδήλωση του ιδρύματος, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Βιέννης, ενώ την Κυριακή, στη διάρκεια θείας λειτουργίας εκεί, θα παραλάβει συμβολικά τον ναό του Αγίου Αλφόνσου στο κέντρο της αυστριακής πόλης Λεόμπεν, τον οποίο παραχώρησε-δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας για την κάλυψη των λειτουργικών και πνευματικών αναγκών της το Τάγμα των Ρεντεπτοριστών.

Τη Δευτέρα, ο προκαθήμενος της ορθοδοξίας θα συναντηθεί με μέλη της ομογένειας στη διάρκεια θείας λειτουργίας στον ιστορικό καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, με την ευκαιρία και της ονομαστικής εορτής του μητροπολίτη Αυστρίας- Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιου.

Την Τρίτη, στην πόλη Άιζενστατ, πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, θα παραλάβει συμβολικά από τον εκεί επίσκοπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Εγίντιους Ζίφκοβιτς το δωρητήριο συμβόλαιο της έκτασης που παραχωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας για την ανέγερση της πρώτης οργανωμένης ορθόδοξης μονής στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης.

Επιπλέον, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί στην τελετή μνήμης για τα θύματα των διωγμών κατά των χριστιανών, που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Πάρκο της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Καρνούντουμ, στη σημερινή αυστριακή κωμόπολη Πετρονέλ, ανατολικά της Βιέννης.

Στο Καρνούντουμ είχε πραγματοποιηθεί στις 11 Νοεμβρίου του 308 μ.Χ. η αποκαλούμενη «Σύνοδος των Αυγούστων στο Καρνούντουμ», που θεωρείται ότι αποτέλεσε καμπή στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς εκεί επισφραγίστηκε η ανακήρυξη σε Καίσαρα της Δύσης, του μετέπειτα πρώτου χριστιανού αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, του Μεγάλου Κωνσταντίνου.