Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες επιβιβάστηκαν στην ειδική αμαξοστοιχία αργά το σούρουπο της Τετάρτης. Μετά από δέκα ώρες ταξίδι κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ευρωπαϊκή τρόικα έφθασε στο Κίεβο, όπου κατά την άφιξή της ακούστηκαν οι σειρήνες συναγερμού, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Σε ένα βαγόνι που παρέπεμπε έστω και κατά προσέγγιση στο Orient Express, οι Εμανουέλ Μακρόν, Μάριο Ντράγκι και Όλαφ Σολτς συνομίλησαν επί μακρόν για μια σειρά από προτεραιότητες ως προς τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο. Από την άλλη πλευρά της Ουκρανίας, ένας άλλος Ευρωπαίος ηγέτης, ο Γιοχάνις Κλάους, της Ρουμανίας, έφθανε σχεδόν ταυτόχρονα στο Κίεβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Προφανώς, αυτή η διπλωματική καντρίλια σκόπευε στο να υπερτονίσει την κεντρο-ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Ουκρανία έστω και καθυστερημένα. Ο Εμανουέλ Μακρόν απέφευγε αυτό το ταξίδι λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα του. Ο Σολτς το απέφευγε λόγω της έντασης στις σχέσεις του Βερολίνου με το Κίεβο. Τελικά, στη σκιά του πολέμου βρέθηκε χρόνος και χώρος για ένα διπλωματικό θέατρο σκιών, αφού στην ουσία καμία επίπτωση στον διεξαγόμενο πόλεμο δεν πρόκειται να έχει αυτή η καθυστερημένη χρονικά επίσκεψη.

Όλοι γνωρίζουν το μέγεθος της πραγματικής εξάρτησης της Γερμανίας και της Ιταλίας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και οι πάντες ξέρουν πως ο Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί σφόδρα να διατηρήσει το προνόμιο του συνομιλητή με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

https://t.co/YdCjvPOdKT

 

Χρειάστηκαν εβδομάδες για να οργανωθεί η επίσκεψη των τριών Ευρωπαίων ηγετών, με τους ίδιους να επιχειρούν να ξεπεράσουν την κριτική εντός της Ουκρανίας σχετικά με τις ενέργειές τους ως προς τον πόλεμο.

Το Reuters σημειώνει πως το Κίεβο έχει ασκήσει κριτική εις βάρος της Γαλλίας, της Γερμανίας, και σε μικρότερο βαθμό της Ιταλίας, για αδυναμία να ενεργήσουν υπέρ της Ουκρανίας και τις έχει κατηγορήσει ότι καθυστέρησαν τις παραδόσεις όπλων και ότι προέταξαν την προσωπική τους ευημερία αντί της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι θα υποδεχθεί τους Ευρωπαίους ηγέτες στο παλάτι Μαριίνσκι, την έδρα της ουκρανικής προεδρίας, για κρίσιμες συζητήσεις πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου. Πέρα από τη στρατιωτική υποστήριξη Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι, θα συζητήσουν με τον Ζελένσκι το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία τάσσονται υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος Πρόεδρος σε δήλωσή του ανέφερε πως η Ουκρανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί κάποια στιγμή ο πόλεμος.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Le Monde

Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι στην Ουκρανία: «Συμβολική» επίσκεψη ή εσωτερική κατανάλωση;

Eίναι ενδεικτικό το άρθρο που δημοσίευσε η ενημερωτική ιστοσελίδα Εuractiv.

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας ταξιδεύουν στην ουκρανική πρωτεύουσα την Πέμπτη (16 Ιουνίου) για να υποσχεθούν την υποστήριξή τους στην εμπόλεμη χώρα, σε μια προσπάθεια να καταπνίξουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τη μη ενθουσιώδη υποστήριξή τους.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται την ώρα που οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να εκδώσουν την ετυμηγορία τους σχετικά με την υποψηφιότητα του Κιέβου για την ΕΕ, έχει εσωτερικό πολιτικό υπόβαθρο και είναι απίθανο να αλλάξει την ουσία της πολιτικής του Βερολίνου, του Παρισιού και της Ρώμης έναντι της Ουκρανίας.

Αν και η επίσκεψη των Όλαφ Σολτς, Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα, πολλές πηγές αναφέρουν ότι κατευθύνονται στο Κίεβο για να συζητήσουν την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ και την περαιτέρω οικονομική και στρατιωτική στήριξη.

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε το πρωί της Πέμπτης το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων RAI με τους τρεις ηγέτες σε ένα βαγόνι τρένου φαίνεται να επιβεβαιώνει τις αναφορές.

Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν αμφότερες επικριθεί όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αρκετοί Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα δύο μεγαλύτερα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν κάνουν αρκετά για να υποστηρίξουν την προσπάθεια του Κιέβου να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή και είναι πολύ απρόθυμοι να διακόψουν τους δεσμούς με τη Ρωσία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ήδη ότι «δεν πρέπει να επιχειρείται καμία εξισορρόπηση μεταξύ της Ουκρανίας και των σχέσεων με τη Ρωσία», δήλωσε την Τρίτη στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Ωστόσο, ενώ οι τρεις αρχηγοί κρατών επιχειρούν να δείξουν την αμέριστη υποστήριξή τους στην Ουκρανία, η επίσκεψη είναι απίθανο να σηματοδοτήσει αλλαγή πορείας.

«Νομίζω ότι είναι περισσότερο μια μορφή συμβολικής πολιτικής το γεγονός ότι οι τρεις αρχηγοί κρατών που είναι πιο επιφυλακτικοί και διστακτικοί όσον αφορά τις παραδόσεις όπλων και την αντιμετώπιση της Ρωσίας ταξιδεύουν τώρα στην Ουκρανία», δήλωσε στη EURACTIV ο Στέφαν Μέιστερ, επικεφαλής του προγράμματος για τη Διεθνή Τάξη και τη Δημοκρατία στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (DGAP).

Η χρονική συγκυρία της επίσκεψης δεν είναι τυχαία, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ανακοινώσει την Παρασκευή αν θα προτείνει να χορηγηθεί στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

Ωστόσο, υπάρχουν και εσωτερικοί λόγοι για την επίσκεψη.

Η πίεση έχει αυξηθεί ιδιαίτερα για τον Σολτς, ο οποίος στο παρελθόν αρνήθηκε να ταξιδέψει στην Ουκρανία, καθώς δεν θέλει να πάει «για μια γρήγορη είσοδο και έξοδο με μια φωτογράφιση», είχε δηλώσει τον Μάιο.

Ωστόσο, έκτοτε βρίσκεται όλο και περισσότερο σε διασταυρούμενα πυρά, καθώς δεν κατάφερε να παραδώσει στην Ουκρανία τον βαρύ οπλισμό που υποσχέθηκε πριν από έναν μήνα και δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις από Ουκρανούς αξιωματούχους για τη διστακτικότητά του.

Στη Γαλλία, από την άλλη πλευρά, η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες μόνο ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, όπου ο Μακρόν στοχεύει να υπερασπιστεί την πλειοψηφία του στην εθνοσυνέλευση έναντι της αριστερής συμμαχίας NUPES, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει αυξανόμενη υποστήριξη τις τελευταίες εβδομάδες.

Ενθάρρυνση ειρηνευτικών συνομιλιών;

Ενώ η προοπτική πρόσθετης οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης και το καθεστώς της Ουκρανίας ως υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ θα βρεθούν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, είναι πολύ πιθανό οι ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ να συζητήσουν επίσης πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

Ο Μακρόν υπήρξε ιδιαίτερα ειλικρινής για το θέμα αυτό. Στις αρχές Ιουνίου, τόνισε ότι η Δύση «δεν πρέπει να ταπεινώσει τη Ρωσία», προκαλώντας έτσι εκτεταμένες επικρίσεις στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν επανέλαβε αυτή τη στάση την Τετάρτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Ρουμανία και τη Μολδαβία, όπου τόνισε ότι «ο Ουκρανός Πρόεδρος και οι αξιωματούχοι του θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία».

Ενώ ο Σολτς απέφυγε να πιέσει δημοσίως για ειρηνευτικές συνομιλίες, ο ειδικός σε θέματα Ρωσίας Στέφαν Μάιστερ δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν «παρόμοιες θέσεις στο θέμα».

«Νομίζω ότι η επίσκεψη θα αφορά επίσης τη διερεύνηση του τι είναι δυνατό να γίνει όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός και πού τοποθετείται η Ουκρανία σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Μέιστερ.

Ο παλμός χτυπά για «ειρήνη» ή «δικαιοσύνη»;

Εν τω μεταξύ, νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) την Τετάρτη μπορεί να δείχνουν ότι οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας έχουν σταθερό δάκτυλο στον σφυγμό του εγχώριου ακροατηρίου τους.

Σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, εκτός από την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το κυρίαρχο στρατόπεδο των Ευρωπαίων ψηφοφόρων (35%) θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό, ενώ μόλις το 22% πιστεύει ότι μόνο η σαφής ήττα της Ρωσίας μπορεί να φέρει την ειρήνη.

Τα ποσοστά αυτά είναι ακόμη υψηλότερα στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου το 52%, το 49% και το 41% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα, επιθυμούν την ειρήνη τώρα, ακόμη και με κόστος τις παραχωρήσεις της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Μόνο το 16%, το 19% και το 20% πιστεύουν ότι μόνο η ήττα της Ρωσίας μπορεί να φέρει την ειρήνη.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία έχει ήδη απορρίψει την ιδέα ενός πιθανού ειρηνευτικού σχεδίου με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας – όπως συνέβη με τις συμφωνίες του Μινσκ που πάγωσαν τη σύγκρουση στην Ουκρανία το 2014 και το 2015.

«Φοβάμαι ότι θα προσπαθήσουν να πετύχουν μια συμφωνία Μινσκ ΙΙΙ», δήλωσε στην Bild ο βασικός σύμβουλος του Ζελένσκι, Ολεκσέι Αρέστοβιτς.

«Θα πουν ότι πρέπει να σταματήσουμε τον πόλεμο, που προκαλεί επισιτιστικά και οικονομικά προβλήματα», δήλωσε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης