Τα παιδιά των Δανών τζιχαντιστών που γεννιούνται στο εξωτερικό δεν θα έχουν τη δανική υπηκοότητα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση έπειτα από συμφωνία με τον εταίρο της, το λαϊκιστικό κόμμα του Δανέζικου Λαού.

«Αντίθετα με την τρέχουσα νομοθεσία, τα παιδιά που θα γεννηθούν σε περιοχές όπου είναι παράνομη η είσοδος ή η διαμονή δεν θα λαμβάνουν αυτόματα τη δανέζικη υπηκοότητα» ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι γονείς τους γύρισαν την πλάτη τους στη Δανία, δεν υπάρχει λόγος τα παιδιά τους να γίνουν Δανέζοι πολίτες» τόνισε η υπουργός Ίνγκερ Στρέζμπεργκ.

Ήδη από το 2016 οι Δανοί που μεταβαίνουν σε περιοχές συγκρούσεων όπου δρα μια τρομοκρατική οργάνωση κινδυνεύουν να διωχθούν δικαστικά.

Μέχρι στιγμής 13 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί επειδή εντάχθηκαν ή προσπάθησαν να ενταχθούν σε τρομοκρατική οργάνωση. Από εννέα εξ αυτών, οι οποίοι είχαν διπλή υπηκοότητα, αφαιρέθηκε η δανική και απελάθηκαν από τη χώρα. Οι υπόλοιποι, καθώς είχαν μόνο τη δανέζικη υπηκοότητα, δεν μπορούν να τη στερηθούν, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα συμφωνία προβλέπει επίσης ότι η αφαίρεση της δανέζικης υπηκοότητας από όσους έχουν διπλή θα μπορεί πλέον να γίνεται με μια απλή διοικητική πράξη.

Η Κοπεγχάγη εκτιμά σε περίπου 40 τους τζιχαντιστές που έχουν σχέση με τη χώρα και βρίσκονται στις περιοχές του παλιού χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους. Δέκα εξ αυτών είναι αιχμάλωτοι.

Άγνωστος είναι ο ακριβής αριθμός των παιδιών Δανών που έχουν γεννηθεί στις εμπόλεμες περιοχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης